Ronald Koeman heeft zijn eerste overwinning als bondscoach binnen, en hoe: Nederland versloeg Portugal vanavond met 3-0.

De Portugezen staan te boek als onze ‘angstgegner’, maar daar was vandaag niets van te merken. Misschien omdat Oranje Portugal met zijn eigen wapenen bestreed: het liet de ploeg van Cristiano Ronaldo komen, terwijl het zelf vanuit de organisatie speelde en op de juiste momenten loerde.

Eén zo’n moment kwam al snel, toen Kenny Tete zijn ploeggenoot Memphis vond na een prima counter. De veelbesproken aanvaller rondde lekker af.

En een kwartier later was het opnieuw raak. Matthijs de Ligt stoomde op vanaf rechts en zette voor op spits Ryan Babel, die snoeihard binnenknikte.

Het oefenduel werd voor rust eigenlijk al in het slot gegooid. Aanvoerder Virgil van Dijk kreeg de bal zomaar voor zijn voeten in de 16 en drukte zonder aarzelen af. 0-3.

Portugal probeerde in de tweede helft wel wat te doen aan de grote achterstand en zette iets meer aan. Het leidde tot enkele mogelijkheden op een aansluitingstreffer, maar de voorsprong van Oranje kwam nooit serieus in gevaar.

Daar staat tegenover dat Nederland, zelfs na een rode kaart voor João Cancelo, aanvallend ook weinig meer bracht. Debutanten Justin Kluivert en Guus Til kwamen in een één-tweetje nog wel dicht bij de 0-4.

De overwinning van Nederland op de Europees kampioen is in ieder geval een flinke opsteker voor het vernieuwde team van Ronald Koeman, dat eind mei zijn eerstvolgende interland speelt. Dan wacht Slowakije.