De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond gaat morgen op het WK-bid van Marokko oor het WK 2026 stemmen. De KNVB verkiest het bid van het Afrikaanse land boven een gezamenlijk bid van de VS, Canada en Mexico.

“We voelen ons verbonden met Afrika en Marokko”, zegt bondsvoorzitter Michael van Praag, die samen met secretaris-generaal Gijs de Jong de KNVB vertegenwoordigt tijdens het 68ste FIFA Congres in de Russische hoofdstad Moskou.

“We willen iets terug doen voor al het mooie wat Afrika en Marokko ons Nederlandse voetbal in de afgelopen jaren gebracht hebben. We tonen hiermee dankbaarheid voor wat Mike Obiku, Nwankwo Kanu, Kalusha Bwalya, Karim el Ahmadi, Hakim Ziyech, Ibrahim Afellay en alle andere spelers met Afrikaanse roots in ons voetbal hebben laten zien.”

De FIFA-baas Infantino is voor de VS, Canada en Mexico, voornamelijk omdat alles hier al klaar is en veel meer geld oplevert. Maar daar gaat Nederland niet in mee: “Toch kiest de KNVB voor Marokko. We kiezen hiermee ook voor loyaliteit aan een belangrijk deel van onze Nederlandse samenleving, namelijk aan de in Marokko wortelende gemeenschap. Die loyaliteit is een logisch gevolg van het streven van de KNVB naar diversiteit op alle fronten in onze samenleving. We zien het daarom naast een sportieve ook als een morele verplichting om voor Marokko te stemmen.”