De KNVB wil in 2027 het WK Vrouwenvoetbal organiseren. Dat is een voorlopig doel in de recent vastgelegde internationale strategie van de Nederlandse voetbalbond, zo laat secretaris-generaal Gijs de Jong weten aan Sport&Strategie.

“Tot kortgeleden leek de Verenigde Staten zich kandidaat te stellen voor dit toernooi, waardoor we onszelf kansloos achten in die race, maar in juni kreeg Noord-Amerika het mannen-WK van 2026 toegewezen”, vertelt De Jong. “Dat verzwakt hun positie, lijkt me, want twee van zulke grote toernooien op rij in hetzelfde gebied is heel ongebruikelijk. De editie van 2023 komt voor ons nog te vroeg.”

“We zijn nu aan het studeren op de kansen en de risico’s. In gesprekken met FIFA willen we horen wat de eisen precies zijn en of we een kans maken. En daarna gaan we natuurlijk ook de dialoog aan met de Nederlandse overheid, mogelijke speelsteden en stadions, want alleen een gedragen bidbook heeft kans van slagen”, aldus de secretaris-generaal van de Nederlandse voetbalbond.

De bond kijkt niet alleen meer naar de financiën: “Je wilt graag dat een toernooi kostendekkend is, maar we kijken nu ook naar de impact. Als je ziet wat het EK 2017 heeft gedaan voor het vrouwenvoetbal, dan is dat niet op een andere manier te bereiken”, besluit De Jong.