Vlag van Nederland

Als er iemand veel samen speelde met Wesley Sneijder dan is het wel Rafael van der Vaart. Ze kennen elkaar uit de jeugd van Ajax en debuteerden ook kort na elkaar in het eerste team van de Amsterdammers. Daarnaast speelden ze liefst 69 keer samen in Oranje.

Ondanks dat er vaak kritiek was dat de twee niet samen zouden kunnen spelen ging dit regelmatig toch erg goed. Van der Vaart kijkt me de NOS terug op de mooiste duels samen. De eerste was Nederland-Schotland, op 19 november 2003, in de play-offs voor het EK 2004. Van der Vaart: “Bondscoach Dick Advocaat had het nog niet zo met de jonge en vooral brutale Wesley. We hadden de eerste wedstrijd in Glasgow met 1-0 verloren. Er moest iets gebeuren om het EK te halen. Thuis in de Arena stond Wesley in de basis. En ik ook.”

“De druk stond er vol op en we wonnen met 6-0. Wes was bij vijf goals betrokken. Hij maakte zelf de 1-0 met een afstandsschot. Hij speelde met een enorme power. Toen was het echt nog dat brutale ventje, negentien jaar hè!”

De andere drie duels maakten ook indruk op VdV: “Nederland-Italië tijdens het EK 2008, Oranje won met 3-0. “We verrasten de hele wereld met sprankelend voetbal. Onze generatie. Voor het eerst dat het echt lukte. Bondscoach Marco van Basten liet ons vrij: heerlijk. Het voelde magisch: de wereldkampioen met 3-0 van de mat spelen.”

Het beste duel samen was echter Nederland – Zweden, een kwalificatieduel voor het EK 2012: “De beste wedstrijd die we ooit samen in Oranje speelden. Weer onder Bert van Marwijk. Toen waren we zo verschrikkelijk goed. Op die avond lukte alles. Het was magie.”

“Het beste voetbal uit die periode. Echt een wedstrijd waar wij, pure voetballers, goed in zijn. Niets op fysieke kracht, maar alles puur op techniek. In kleine ruimtes ballen op talent. Heerlijk.”

Lees meer over: ,