Vlag van Nederland

Zondagavond start voor het Nederlands elftal de veelbesproken Nations League. De nieuw opgezette competitie zorgt als vervanging van oefenwedstrijden voor de nodige spektakel, maar er zijn ook prijzen te verdienen.

Oranje zit in de hoogste divisie in een poule met Duitsland en Frankrijk. De winnaar van deze poule van drie, zal volgend jaar de finale van de Nations League spelen, maar ook als Oranje geen groepswinnaar heeft biedt de Nations League kansen voor het EK 2020.

Hoe zit de Nations League in elkaar?

De bij de UEFA aangesloten landen zijn op basis van de Europese ranglijst onderverdeeld in vier divisies: van het sterke A tot het zwakke D. Nederland zit in de hoogste groep en doet dus mee om de winst in de Nations League. Daarnaast zijn er nog drie groepen van drie landen in de A-divisie.

Tussen september en november 2018 worden de groepswedstrijden afgewerkt. De winnaars van de vier groepen in Divisie A spelen volgend jaar juni om de Nations League-titel, de vier nummers drie degraderen naar de B-divisie. In de B-, C- en D-divisie gelden dezelfde promotie en degradatieregels.

Daarna de EK-kwalificatie

In 2019 worden de wedstrijden in de EK-kwalificatie gespeeld. Alle Europese landen worden verdeeld in tien kwalificatiegroepen, waarbij de nummers één en twee zich direct plaatsen voor het EK 2020.

Na de EK-kwalificatiereeks hoeven de twintig landen die zich hebben geplaatst, niet meer mee te doen niet mee aan de play-offs van de Nations League. De kans dat de landen in divisie A zich direct plaatsen voor het EK is vrij groot, waardoor de overige landen die zich onverhoopt niet plaatsen zich via de play-offs van de Nations League alsnog zouden kunnen plaatsen.

Omdat Nederland in Divisie A tegen alleen maar topteams speelt, die zich naar alle waarschijnlijkheid via de reguliere EK-kwalificatie zullen plaatsen voor het EK in 2020, is de kans klein dat Oranje naast de Nations League play-offs grijpt. Die bieden aan het eind alsnog de mogelijkheid om te plaatsen voor het EK, omdat de laatste vier tickets verdeeld worden onder de beste vier landen van de vier groepen.

Dat laatste scenario is een prachtige kans voor de kleine landen, want uit alle vier de groepen mag één land naar het EK 2020. Zo zou het dus kunnen dat een land als Luxemburg of Macedonië op het EK verschijnt, omdat zij de play-offs van hun groep winnen.

In onderstaande video wordt het nog een keertje uitgelegd:

Lees meer over: ,