Veel mensen zullen zich afvragen, wie is Arnout Danjuma Groeneveld eigenlijk, en waar heeft hij allemaal gespeeld? De 21-jarige buitenspeler zit voor het eerst bij Oranje en mag zich deze week bewijzen aan bondscoach Ronald Koeman.

Hij werd weggestuurd uit de jeugdopleiding van PSV, nadat hij slechts 23 minuten in Jong PSV speelde. Na een goed seizoen bij NEC in de Jupiler League kwam hij bij Club Brugge terecht. Buitenspeler Arnaut Danjuma Groeneveld maakt een stormachtige ontwikkeling door en dat heeft geleid tot de selectie van het Nederlands elftal. In gesprek met AD Sportwereld geeft hij aan wat die ontwikkeling voor hem betekent.

Hij heeft Nigeriaanse roots, dus kan deze selectie niet los gezien worden van zijn keuze voor Oranje of toch voor het nationale team van Nigeria. Als hij immers minuten maakt in het duel met Duitsland zaterdagavond staat zijn keuze vast:”Als ik niet al voor Oranje had gekozen, was ik hier niet geweest, toch? Mijn broer en zus kleden zich nog altijd Afrikaans, mijn moeder is echt een Afrikaanse vrouw. We eten Nigeriaans, we luisteren naar de muziek, ik ben er geweest. De cultuur zit er echt wel in. De naam Danjuma is mijn tweede naam, een Nigeriaanse naam. Geboren op vrijdag, betekent het. Maar dat ik die naam nu gebruik, heeft helemaal niets met mijn nationaliteit te maken.”

Maar waarom moest het talent PSV destijds verlaten, nu hij twee jaar later al op de deur van Oranje klopt. “Ik kreeg geen contractaanbieding. Ik heb 23 minuten in Jong PSV gespeeld. Waarom het daar niet is gelukt? Een combinatie van factoren. Ik had in de jeugd wel eens onenigheid met de trainers. Ik had ook te maken met blessures. Of ik een moeilijke jongen ben? Zo zou ik het niet willen noemen. Eerder eigenwijs. Ik ben iemand met een eigen mening. De een gaat daar makkelijker mee om dan de ander. Bepaalde trainers willen dat jij alleen doet wat zij willen. Maar ik heb altijd mijn eigen weg bewandeld.”