Vlag van Nederland

De OranjeLeeuwinnen hebben vrijdagavond een goed resultaat geboekt tegen Zwitserland. In een uitverkochte Galgenwaard werd het 3-0 door doelpunten van Sherida Spitse, Lieke Martens en Vivianne Miedema.

Oranje begon scherp en zette goed druk, en kreeg dan ook de eerste kans. Martens wipte de bal met de borst net tegen het aluminium. Ook Zwitserland was dichtbij, maar de Nederlandse verdediging stond haar spreekwoordelijke mannetje en daardoor bleef de brilstand op het bord.

Na een kwartier spelen leek Miedema, die haar basisplek terughad, door te komen. Het balletje van Shanice van de Sanden was echter net te hard en belandde daardoor in de handen van keepster Gaëllle Thalmann.

Ook mogelijkheden van Jackie Groenen, Spitse en Daniëlle van de Donk liepen tot niets uit. Het rollertje van Groenen ging net naast, Spitse werd afgeblokt en Van de Donk wachtte te lang nadat ze het strafschopgebied introk.

Waar het in de eerste helft vaak te lang duurde bij de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman, was het vijf minuten in de tweede helft wel raak. Oranje kreeg een vrije trap op een fraaie plek en daar wist Spitse wel raak mee. De middenveldster schoot fraai raak: 1-0.

Niet lang daarna volgde een domper voor de Leeuwinnen. Groenen kon niet verder en werd vervangen door Jill Roord. Diezelfde Roord pakte niet veel later een gele kaart, omdat ze met haar schotpoging een Zwitserse neerhaalde.

In de 72e minuut mocht de uitverkochte Galgenwaard weer juichen. Van de Sanden zette Martens voor de keepster vrij en scoorde de verlossende 2-0. Lineth Beerensteyn kwam vervolgens in de ploeg voor Van de Sanden en had een aantal fraaie actie’s in huis.

Uit één van die actie’s kwam de 3-0. Beerensteyn omspeelde haar directe tegenstander en zette de bal voor. Na wat friemelen in het zestienmetergebied belandde de bal voor de voeten van Miedema en die knalde de derde Oranje-treffer binnen.

Daar bleef het uiteindelijk bij en met die 3-0 zege zetten de OranjeLeeuwinnen een grote stap richting het WK in Frankrijk van volgende zomer. Aanstaande dinsdag, 13 november, wacht de return in het LIPO Park in Schaffhausen.