Vlag van Nederland

De OranjeLeeuwinnen zijn volgend jaar aanwezig op het WK in Frankrijk. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman won de heenwedstrijd (3-0) en speelde in Zwitserland met 1-1 gelijk.

Waar de Oranjevrouwen in het LIPO Park in Schaffhausen een prima uitgangspositie hadden, ging het, net als in de uitwedstrijden tegen Noorwegen en Denemarken al binnen tien minuten mis. Dit keer viel er geen treffer, maar kreeg Anouk Dekker een rode kaart. De verdedigster haalde Ramona Bachmann onderuit en kon al na zeven minuten gaan douchen.

Jill Roord, die de geblesseerde Jackie Groenen verving, moest de rode kaart bekopen met een wissel. Merel van Dongen werd gebracht om de verdediging weer op volle sterkte te krijgen. Het duurde even voordat de rust in de achterste linie werd hersteld.

Zwitserland werd echter niet gevaarlijk. De grootste kans in de eerste helft kwam op naam van Shanice van de Sanden. De aanvalster kon alleen op keepster Gaëlle Thalmann af, maar schoot recht op de doelvrouw.

Zes minuten na de thee was het wel raak voor Oranje. Vivianne Miedema kreeg de bal op rand van het strafschopgebied van Lieke Martens en wist daar wel raad mee: 0-1. Diezelfde Miedema probeerde het niet veel later nog eens, maar die poging ging over en naast.

Ondertussen werd het steeds mistiger in het LIPO Park en dus werd de oranje bal gebracht. Met die oranje bal wist Zwitserland nog één keer te scoren. Het ging mis in de Nederlandse verdediging en dus kon invalster Coumba Sow de gelijkmaker maken.

Daar bleef het uiteindelijk bij en dus heeft Oranje het laatste Europese WK-ticket weten te pakken. Het is voor de Leeuwinnen de tweede keer in de historie dat ze aanwezig zijn op een WK. De eerste keer was in 2015. Het WK in Frankrijk wordt gehouden van 7 juni tot en met 7 juli 2019.