Het jaar 2018 zit er bijna op. Wij kijken terug op het jaar van Oranje, met de start van Ronald Koeman en een nieuwe lente. Per linie zoeken we de beste speler van het jaar. Na de doelmannen en de verdedigers kiezen we in dit bericht de beste Oranje-middenvelder van 2018. We kijken terug op de roerige strijd op het middenveld en aan het eind bepalen jullie wie de beste Oranje-middenvelder van 2018 was.

Op het middenveld is er sinds Koeman het een en ander veranderd. In het eerste duel van Koeman, tegen Engeland, koos de bondscoach voor een versterkte verdediging en speelden eigenlijk alleen Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum. In het daaropvolgende duel tegen Portugal versterkte onze bondscoach het middenveld met een ijzersterke Davy Pröpper. Donny van de Beek speelde op de plek van Kevin Strootman, die sindsdien uit de gratie geraakt is voor een basisplek.

Wie was de beste Oranje-middenvelder van 2018?

© Pro Shots

Dat nam de bondscoach mee naar de duels tegen Italië en Slowakije aan het einde van het seizoen. Tegen Slowakije ontbrak Wijnaldum, waardoor Strootman nog wel een duel speelde. Dat deed hij samen met Van de Beek en Pröpper. Het duel tegen Italië speelde Wijnaldum wel en gaf de bondscoach Marten de Roon en Ruud Vormer een kans.

Na de zomerstop zag het er voor veel spelers heel anders uit. De oefenwedstrijden waren voorbij en dus ging Koeman toewerken naar een vaste basis op het middenveld. Vanaf de tweede helft tegen Peru sloop ene Frenkie de Jong de basis in en die is daar niet meer weggegaan. Samen met Wijnaldum speelde hij na Peru ieder duel. De Jong laat Wijnaldum beter voetballen en geeft het hele elftal meer schwung. De twee worden aangevuld met Pröpper of stofzuiger De Roon, die de laatste drie interlands prima speelde bij afwezigheid van Pröpper.

Wie was de beste Oranje-middenvelder van 2018?

© Pro Shots

Goed nieuws dus voor Koeman, die eindelijk zijn ideale drie middenvelders heeft gevonden, met in ieder geval De Jong en Wijnaldum. De laatste duels ging het goed met De Roon, maar ook Pröpper, Van de Beek, Daley Blind of Tonny Vilhena zouden op het middenveld in kunnen schuiven. Met onder meer Pablo Rosario als nieuw talent heeft de bondscoach genoeg te kiezen. Dat betekent slecht nieuws voor Kevin Strootman, want de middenvelder van Marseille lijkt niet meer voor te komen in de plannen van Koeman.