Vlag van Nederland

Net zoals in januari 2018 is Oranje er woensdag niet in geslaagd om te winnen van Spanje. In het eerste duel van de Algarve Cup won La Roja met 2-0. Jenni Hermoso scoorde beide doelpunten.

De Spanjaarden begonnen feller en kregen al na een minuut de eerste hoekschop. Oranje kreeg een paar minuten later de eerste kans via Vivianne Miedema. De spits schoot naast. De Leeuwinnen hadden veel kleine overtredingen nodig om Spanje van het doel te houden, maar slaagde daar in de 20e minuut niet in.

Marta Torrejón passeerde linksback Renate Jansen, had een fraaie assist in huis en vond Jenni Hermoso. De spits van Atlético Madrid kopte raak: 1-0. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zette aan en kwam er een aantal keer goed uit. Doelvrouw Sandra Paños hield haar doel echter schoon.

Met de 1-0 achterstand gingen beide ploegen de rust in. Wiegman begon de tweede helft met twee wissels: Jill Roord en Merel van Dongen kwamen in de ploeg voor Daniëlle van de Donk en Stefanie van der Gragt, die voor het eerst sinds 12 juni 2018 weer in de basis stond.

De Oranjevrouwen kregen direct in het tweede bedrijf een kans via Lineth Beerensteyn. Paños tikte de bal uit de hoek. Lieke Martens kreeg vervolgens een mogelijkheid, maar zij schoot maar net naast. Ook invalster Roord waagde een poging. Haar schot werd geblokt.

Na een uur spelen ging Miedema naar de kant. Zij werd vervangen door Victoria Pelova, die haar derde interland speelde. Twee minuten later was het opnieuw Hermoso die op het scorebord terechtkwam. Na een goede bal schoof de aanvalster de bal langs keepster Loes Geurts.

Die treffer kwam Oranje niet meer te boven. Het was vooral wisselen in Estádio Municipal da Bela Vista. Tien minuten voor tijd leek Spanje op 3-0 te komen, maar Van Dongen liep goed mee en voorkwam de derde Spaanse treffer. Daardoor bleef het uiteindelijk bij 2-0.

Het lichtpuntje van de wedstrijd was het record van Sherida Spitse. De middenveldster speelde haar 157e interland en kroonde zich daarmee tot recordinternational van Oranje. Aanstaande maandag (4 maart) neemt Spitse het met de Leeuwinnen op tegen Polen.