Vlag van Nederland

De KNVB start volgende maand met een Onder 23 team voor vrouwen. Het team gaat dienen als schakel tussen de jeugdteams en de OranjeLeeuwinnen en moet de doorstroming richting het A-elftal ten goede komen.

De oprichting van het team, vergelijkbaar met Jong Oranje voor mannen, komt voort uit een analyse van de huidige en potentiële OranjeLeeuwinnen.

De conclusie van die analyse luidde dat er in het huidige landschap veel talentvolle speelsters zijn die op dit moment de stap naar het A-elftal niet kunnen maken, maar op termijn mogelijk wel. Door speelsters meer internationale ervaring op te laten doen en ze te laten trainen met de beste speelsters in hun leeftijdscategorie, moet het gat naar de OranjeLeeuwinnen verkleind worden.

Kirsten van de Ven, manager vrouwenvoetbal, benadrukt dat de KNVB met het opstarten van een Jong Oranje voor vrouwen opnieuw investeert in de toekomst van het vrouwenvoetbal: “Er gaat nu zoveel potentie verloren, spelers voor wie we na Onder 19 geen plek meer hebben om op het hoogste niveau te voetballen.”

“De landen waar vrouwenvoetbal groot is, Duitsland, Frankrijk, Engeland, de Verenigde Staten, Zweden en Noorwegen hebben al een team tussen Onder 19 en het A-elftal, dus het is goed dat wij hierin volgen. Het is cruciaal om de speelsters tussen Onder 19 en de OranjeLeeuwinnen te helpen om de laatste stap richting de top te maken”, zegt ze op de website van de KNVB.

De voetbalbond is momenteel op zoek naar een coach voor het team. In mei doet het team met de Onder 23 elftallen van China, Noorwegen, Zweden en Engeland mee aan een toernooi in Zweden.