Vlag van Nederland

De OranjeLeeuwinnen krijgen dinsdag in Alkmaar een primeur. Bij de oefeninterland tegen Chili wordt voor het eerst in het (internationale) vrouwenvoetbal een videoscheidsrechter (VAR) ingezet.

De Fransman Nicolas Rainville krijgt dinsdagavond de eer, geassisteerd door landgenoot François Letexier. Katalin Kulscar uit Hongarije, die dinsdag in Alkmaar de touwtjes in handen heeft binnen de lijnen, krijgt advies van of kan het advies inroepen van de videoref bij situaties rond doelpunten, strafschoppen en/of het al dan niet geven van een rode kaarten.

Omdat videoscheidsrechters deze zomer ook van de partij zijn bij het WK 2019 in Frankrijk is ervoor gekozen om in Alkmaar vast ervaring op te doen met deze voor de vrouwelijke internationals en vrouwelijke wedstrijdofficials nieuwe ontwikkeling in de arbitrage. Voorafgaand aan het treffen met Chili nam het team van bondscoach Sarina Wiegman zondag al een kijkje in het ARAG Replay Center van de KNVB Campus. Projectleider Mike van der Roest, die volgende maand bij de FIFA aan de slag gaat als VAR project manager, gaf aan de hand van beelden van competitiewedstrijden in de Eredivisie uitleg over het functioneren van de VAR.