Vlag van Nederland

De OranjeLeeuwinnen spelen zaterdag 1 juni een oefeninterland tegen mede WK-ganger Australië. Oranje en Australië – bijgenaamd de Matildas naar het bekende Australische volksliedje ‘Waltzing Matilda’ – treffen elkaar vanaf 18.15 uur in het Philips Stadion in Eindhoven. Voor beide landen is het de laatste testcase voordat ze afreizen naar het WK in Frankrijk.

Nederland keert hiermee terug naar het stadion waar op 6 april 2018 een nieuw bezoekersrecord werd gevestigd: iets meer dan 30.000 toeschouwers kwamen destijds af op het WK-kwalificatieduel met Noord-Ierland (7-0). Niet eerder kwamen er in Nederland zoveel mensen af op een vrouwenvoetbalwedstrijd. Het Philips Stadion biedt plaats aan maximaal 35.000 toeschouwers.

De OranjeLeeuwinnen – achtste op de wereldranglijst – en de Matildas speelden zesmaal eerder tegen elkaar; in alle gevallen ging het om een vriendschappelijk duel. Drie keer stapte Australië als winnaar van het veld en twee keer eindigde het onderlinge treffen gelijk. Nederland was een keer de sterkste: op 29 juni 2013 won Oranje met 3-1, door goals van Lieke Martens (2 x) en Sherida Spitse. De laatste ontmoeting dateert van 3 maart 2017: tijdens de Algarve Cup werd het 3-2 voor de ploeg uit Oceanië, die momenteel zesde staat op de FIFA-ranking. De Nederlandse goals kwamen, opnieuw, van Lieke Martens en Sherida Spitse.

Australië moest alleen op het eerste WK – in 1991 – verstek laten gaan, maar plaatste zich sindsdien voor alle mondiale eindrondes. De ‘Aussies’ haalden in die zeven deelnames drie keer de kwartfinale. Nederland gaf een keer eerder acte de presence op een WK: in 2015 was Japan in de achtste finales te sterk.

Voor houders van een Oranje ClubCard start de kaartverkoop voor de ontmoeting met Australië op donderdag 11 april om 12.00 uur. De vrije verkoop begint maandag 15 april om 12.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via de KNVB Ticketshop.

Op het wereldkampioenschap – van 7 juni tot en met 7 juli in Frankrijk – treffen de Oranjevrouwen achtereenvolgens Nieuw-Zeeland (dinsdag 11 juni, 15.00 uur), Kameroen (zaterdag 15 juni, 15.00 uur) en Canada (donderdag 20 juni, 18.00 uur). Voor de wedstrijden tegen Nieuw-Zeeland en Canada zijn via de FIFA nog kaarten verkrijgbaar; het treffen met Kameroen is al volledig uitverkocht.