Nederland is land met een lange en trotse geschiedenis van het voetbal, waarbij het nationale team gastheer is voor enkele van de grootste namen in het prachtige spel en Nederlands talent een leidende rol speelt in enkele van de beste voetbalteams aller tijden.

Professioneel voetbal bloeide in Nederland in de jaren 1950 toen de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) eindelijk spelers in hun competitie toestond om een salaris te ontvangen, en hun team is een vast onderdeel geweest van de FIFA-wereldbeker sinds 1934.

Momenteel houdt het Nederlandse team het record voor de meeste finales die worden gespeeld zonder het WK te winnen en hoewel de Jules Rimet-trofee hen misschien nog steeds ontglipt, is het talent zoals die op deze lijst de reden waarom ze consequent bedragen plaatsen in ’s werelds beste voetbalnaties.

1 – Johan Cruyff
Weinig spelers hebben zoveel invloed op het spel dat ze een bepaalde voetbalbeweging naar hen vernoemd hebben, maar bijna elke voetbalfan heeft gehoord van de beroemde draai van Johan Cruyff en mogelijk geprobeerd deze uit te voeren.

De overgrootvader van het Nederlandse voetbal begon zijn spel carrière bij Ajax Amsterdam in 1964 en won een duizelingwekkende verzameling prijzen met zich mee, waaronder drie Europa Cups, zes Eredivisies en drie Ballon d’Or trofeeën. Cruyff verhuisde vervolgens naar Barcelona en speelde een grote rol in het winnen van LaLiga.

Als de hoeksteen van het revolutionaire ’totale voetbal’-systeem dat het Nederlandse team onder Rinus Michels pionierde, speelde Cruyff 48 wedstrijden voor het Nederlands Nationaal Team, scoorde 33 doelpunten en sleepte ze naar de finale van het WK van 1974, waarbij ze zowel de prestigieuze Golden won Bal voor de beste speler en een reputatie als een van de beste voetballers die ooit een oranje shirt hebben gedragen.

Mooi eerbetoon aan Cruijff tijdens Nederland - Frankrijk

© Pro Shots

2 – Ruud Gullit
Een middenvelder met een extravagante kapsel / snor combo en een onverslaanbare werksnelheid, Gullit kreeg zijn doorbraak voor PSV Eindhoven voordat hij een kernonderdeel werd van een van de meest succesvolle AC Milan-teams. Samen met collega-Nederlanders Marco van Basten en Frank Rijkaard won Gullit drie Europa Cups en drie Serie A-titels met het Italiaanse team.

Gullit werd erkend voor zijn uitstekende voetbal toen hij de Ballon d’Or won in 1987 en werd ook uitgeroepen tot Wereldvoetballer van het jaar in 1987 en 1989.

In 1995 verhuisde Gullit naar de Londense club Chelsea om hun speler / manager te worden en ging ze daarna door met het winnen van de FA-beker in 1996, de eerste grote titel van Chelsea voor bijna 26 jaar. Zijn carrière was zo impactvol, dat Gullit, als onderdeel van FIFA’s 100-jarig jubileum, In de top 125 grootste levende voetballers werd genoemd.

3 – Marco van Basten
Van Basten, een ander lid van het beroemde AC Milanese trio, begon zijn carrière bij Ajax Amsterdam, maar kwam pas echt op de voorgrond toen hij eind jaren tachtig naar de Italiaanse club verhuisde.

Beroemd om zijn acrobatiek en vliegende volleys, brandde van Basten zeer helder, maar eerder kort, het oppakken van een aantal verwondingen die zijn latere carrière zou compliceren. Desondanks blijft Van Basten een van de meest succesvolle doelpuntenmakers voor zowel club als land, scoorde hij een verbazingwekkende 277 goals in 373 wedstrijden tijdens zijn club carrière en 24 goals uit 58 wedstrijden voor het Nederlands Elftal.

Wereldgoal Van Basten in '88 bijna afgekeurd

© Pro Shots

4 – Robin van Persie
Als onderdeel van een nieuwere generatie Nederlands talent die rond het millennium in het spel kwam, ontwikkelde van Persie al snel een reputatie als productieve doelpuntenmaker, zowel op club- als op landenniveau, en blijft de record doelscorer aller tijden voor het Nederlandse nationale team.

Van Persie werd geboren in Rotterdam, een stad die een groot aantal sportsterren heeft voortgebracht, van mede-voetballer Giovanni van Bronckhorst en Formule 1-coureur Robert Michael Doornbos, tot PokerStars Team Holland Pro Lex Veldhuis.

Hij startte zijn carrière bij Feyenoord en stapte vervolgens over naar de Engelse Premier League om te strijden voor Arsenal en Manchester United voordat hij zijn carrière beëindigde bij de Turkse club Fenerbahçe.

Ongetwijfeld waren enkele van Persie’s grootste prestaties tijdens de FIFA Wereldbeker 2014, waar hij de aanvoerder werd van het Nederlandse team, de grootste doelpuntenmaker aller tijden, en werd genomineerd voor de FIFA Puskás Award voor het mooiste doel van de jaar, gescoord tijdens de 5-1 overwinning van Nederland op de toenmalige World Cup-houders, Spanje.

5 – Dennis Bergkamp
Door velen beschouwd als een van de beste spitsen ooit gespeeld in de Engelse Premier League, begon Bergkamp zijn carrière bij Ajax Amsterdam en werd al snel een club favoriet door 122 goals te scoren in 237 wedstrijden.

Bergkamp, een geweldige speler op zichzelf, had ook het geluk om deel uit te maken van twee van de best opvallende samenwerkingsverbanden in de voetbalgeschiedenis, door samen te werken met Thierry Henry tijdens zijn tijd bij Arsenal en met Patrick Kluivert toen hij speelde voor het Nederlands Team.

Een gevaar van overal op het veld, Bergkamp was misschien het best bekend voor het scoren van verbazingwekkend lange afstand vrije trappen, het verzamelen van 234 doelpunten in 736 wedstrijden in zijn club carrière en 37 doelpunten uit 79 wedstrijden voor Nederland.