Het Nederlands elftal staat in de finale van de Nations League. In het Estádio D. Afonso Henriques werd Engeland na verlenging met 3-1 verslagen.

De eerste kans was voor Oranje. Steven Bergwijn, die de voorkeur kreeg boven Quincy Promes, kapte naar binnen, maar maakte het doelman Jordan Pickford niet heel lastig met zijn schot. Ook Engeland liet zichzelf zien.

Na een halfuur spelen was het raak voor de Three Lions. Matthijs de Ligt ging de fout in en haalde Marcus Rashford onderuit in het zestienmetergebied: strafschop. De aanvaller ging zelf achter de bal staan en faalde oog in oog met doelman Jasper Cillessen niet: 0-1.

Via Babel kreeg Oranje een kans op de gelijkmaker, maar hij stuitte op een Engels been. Dat overkwam ook Georginio Wijnaldum in de blessuretijd van de eerste helft. Daardoor stond het na iets meer dan 45 minuten 0-1.

Na de thee kreeg Engeland een grote kans om de marge te verdubbelen. Cillessen trad goed op en behoedde zo Oranje voor een grotere achterstand. Een minuut kreeg Memphis een grote mogelijkheid, maar hij kreeg de bal er niet in.

Nadat Wijnaldum in de 66e recht op Pickford afschoot, was het zes minuten later wel raak. De Ligt maakte zijn fout goed en kopte uit een corner de gelijkmaker binnen. Toch leek het alsnog fout te gaan voor Oranje.

Zeven minuten voor tijd schoot Jesse Lingard de 2-1 binnen, maar de VAR keurde de treffer af wegens buitenspel. Zo bleef Oranje in leven. Niet veel later volgde een VAR-moment aan de andere kant: Ben Chilwell leek hands te maken, maar daar zag de videoscheidsrechter niets in.

Zodoende volgde een verlenging, waarin de ploeg van bondscoach Ronald Koeman de wedstrijd naar zich toetrok. Dat was te danken aan fouten van Engeland. John Stones verslikte zich in Memphis, die gelijk Pickford onder vuur nam.

De doelman bracht nog redding, maar in de rebound tikte Quincy Promes de bal via het been van Kyle Walker binnen: 2-1. Oranje had de absolute overhand en kreeg kansen via Memphis. De aanvaller kopte hard, maar Pickford bracht knap redding.

Uiteindelijk werd het vijf minuten voor tijd nog 3-1. Opnieuw ging de Engelse verdediging de fout in. Ditmaal legde Memphis de bal af op Promes, die zo Oranje naar de finale van de Nations League schoot. Die wedstrijd, waarin Portugal de tegenstander is, vindt aanstaande zondag plaats.