Vanavond nemen Oranje en Portugal het tegen elkaar op in de finale van de Nations League. Daarom blikken we terug naar 30 april 2003, de dag dat twee Nederlandse voetbaliconen hun debuut voor het Nederlands elftal maakten.

Op die dag speelde Oranje in Eindhoven een vriendschappelijke wedstrijd tegen Portugal. Het werd uiteindelijk 1-1, door doelpunten van Patrick Kluivert en Simão Sabrosa, maar zestien jaar later kunnen we beter praten over de spelers die in de 46e en 77e minuut invielen.

Dat zijn namelijk respectievelijk Wesley Sneijder en Arjen Robben. Het tweetal, destijds spelend voor Ajax en PSV, maakten hun eerste minuten in het grote Oranje. Nu, zestien jaar later, hebben beide spelers afscheid genomen van het Nederlands elftal.

Sneijder deed dat als recordinternational: hij speelde maar liefst 134 wedstrijden in het shirt van Oranje. De middenvelder nam op 6 september 2018 in een interland tegen Peru afscheid.

Robben nam al een jaar eerder afscheid. De aanvaller, die in totaal tot 37 goals voor Nederland kwam, kwam op 10 oktober 2017 voor het laatst in actie voor het Nederlands elftal.