We hadden er allemaal meer van verwacht na de prachtige Nations League-campagne, maar helaas ging de finale kansloos verloren tegen Portugal. Tijd om de rapportcijfers uit te delen.

Jasper Cillessen – 6

Er viel weinig op Cillessen aan te merken, tot het moment van de 1-0. Het schot van Guedes leek houdbaar en Cillessen kreeg er zijn vingertoppen tegenaan. Helaas verdween de bal alsnog in doel.

Virgil van Dijk – 6

De verdediger had Ronaldo prima onder controle, maar kreeg daarnaast weinig kans om zich met het spel van zijn ploeg te bemoeien. Ook met het hoofd kon Van Dijk in de slotfase nooit gevaarlijk worden.

Matthijs de Ligt – 6

Ook Virgil’s maatje in de verdediging was degelijk, maar ook De Ligt kon aanvallend weinig brengen bij corners en vrije trappen. De Portugezen hadden hun huiswerk gedaan.

Denzel Dumfries – 5

Wild, zo viel Dumfries tijdens Nederland – Portugal vooral te omschrijven. De rechtsback trok constant mee naar voren, maar wist aanvallend weinig te forceren. Verdedigend maakte de back een aantal domme overtredingen, waaruit bleek dat hij moeite had met de beweeglijke aanvallers van Portugal.

Daley Blind – 6,5

Oké, misschien had hij het schot van Guedes moeten blokken. Toch stond Blind aanvallend zijn mannetje en kon in tegenstelling tot Dumfries een paar piekfijne voorzetten afleveren. Helaas was er niemand om die in te koppen.

Marten de Roon – 5,5

Als controleur op het middenveld leed De Roon te veel balverlies en ook technisch houdt het niet over bij de voetballer. Je kunt je afvragen of het tegen een defensieve tegenstander als Portugal niet beter is om een dynamische speler als Donny van de Beek te gebruiken.

Georginio Wijnaldum – 6,5

De middenvelder werkte weer als een paard, maar miste een aantal frisse medespelers om mee te gaan in de strijd. Aanvallend kwam Gini niet in het stuk voor.

Frenkie de Jong – 6

Bij Portugal had Bruno Fernandes de taak gekregen om Frenkie af te stoppen en dat lukte de Portugees heel aardig. De Jong kon zijn opbouwende kwaliteiten zelden tonen.

Ryan Babel – 5

Babel zat in de zak van zijn directe tegenstander Nelson Semedo en was nagenoeg onzichtbaar, om er in de tweede helft af te gaan voor Quincy Promes.

Steven Bergwijn – 6,5

Net als tegen Engeland was Bergwijn tegen Portugal één van de beste mannen aan Oranje-zijde. Zijn snelheid is een belangrijk wapen bij uitbraken, al verprutste hij voor rust een goede mogelijkheid bij zo’n counter-aanval.

Memphis Depay – 5

Memphis was in de afgelopen Nations League-wedstrijden vaak belangrijk, maar in de wedstrijden tegen Engeland en Portugal viel hij tegen. Ook tegen Portugal kon de aanvaller niet loskomen van de centrale verdedigers José Fonte en Rúben Dias. Zijn grootste kans belandde in de handen van de doelman.

Quincy Promes – 6

Aan de bal maakte Quincy een prima indruk, maar ook hij kon nooit een gaatje vinden in het gedisciplineerde verdedigend blok van Portugal.

Donny van de Beek – 6,5

Viel prima in en vond vaak de ruimte in de gesloten linies van Portugal. Donny was betrokken bij de beste kans van de wedstrijd: hij leverde de voorzet op Memphis, die in de vingertoppen van de doelman kopte. Was het niet beter geweest om de beweeglijke Donny vanaf het begin mee te laten doen?