Vlag van Nederland

De OranjeLeeuwinnen zijn al zeker van een plek in de achtste finales op het WK. Donderdag ontmoet de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman Canada en in die wedstrijd zal bepaald worden wie er eerste en tweede in de poule worden.

Oranje staat momenteel eerste en heeft aan een gelijkspel genoeg voor de groepswinst. Bij winst van de poule treft Nederland de nummer twee van poule D. Dat wordt Engeland of Japan. Laatstgenoemd land staat momenteel tweede met vier punten, maar het ontmoet woensdag Engeland (zes punten).

Als de Leeuwinnen die landen die landen willen ontlopen, dan zullen ze moeten verliezen. Bij een verliespartij treft Oranje de nummer twee van groep F en dat is momenteel Zweden. Dat land strijdt echter nog samen met de Verenigde Staten om de groepswinst.

Beide landen hebben evenveel punten (zes) en spelen tegen elkaar in de laatste groepswedstrijd. Wel heeft Amerika een veel beter doelsaldo. Als Zweden deze wedstrijd wint, eindigen de Verenigde Staten als tweede in de poule en dat land wil je niet tegenkomen in de achtste finales.

De Leeuwinnen kunnen niet anticiperen op de uitslag van de wedstrijd, want het duel tussen Amerika en Zweden wordt drie uur na de start van Nederland – Canada afgetrapt. Ervan uitgaande dat de Verenigde Staten winnen van Zweden, kan Oranje het beste verliezen van Canada, om zo Zweden te treffen in de achtste finales.

Mocht Oranje dan Zweden verslaan, dan is er een aanzienlijke kans dat Duitsland de tegenstander is in de kwartfinales. Als de ploeg van bondscoach Wiegman minimaal gelijkspeelt tegen Canada, treft het dus Japan of Engeland. Volgt er dan opnieuw een overwinning, dan lijkt Italië de volgende tegenstander.