Vlag van Nederland

Het WK 2019 is begin juni van start gegaan. Het is de achtste keer dat dit toernooi georganiseerd wordt en het Nederlands dameselftal is voor de tweede keer van de partij.

FOX Sports Eredivisie bij KPN is een gevestigde naam, maar KPN is ook hoofdsponsor van het WK. De wedstrijden van de mondiale eindronde zijn daarom ook te zien via FOX Sports. In totaal doen er 24 landen mee aan het toernooi, waaronder dus Nederland.

In de selectie van de Oranje Leeuwinnen zitten 23 speelsters. Onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman zijn zij op jacht naar de wereldtitel op het WK vrouwenvoetbal 2019. Er wordt door de speelsters benadrukt dat het ‘Onze Jacht’ is, zo blijkt uit een toffe promo die de KNVB vlak voor de start van het toernooi online zette.

“Dit is niet mijn jacht”, zeggen Daniëlle van de Donk en Jill Roord in het filmpje. Nee, “dit is Onze Jacht”, maakt Shanice van de Sanden duidelijk. En dus zullen de 23 Leeuwinnen het samen moeten doen.

Wiegman heeft Dominique Bloodworth, Anouk Dekker, Merel van Dongen, Van Es, Stefanie van der Gragt, Danique Kerkdijk, Desiree van Lunteren en Liza van der Most mee als verdedigers. Van die speelsters spelen alleen Van Es en Van der Most nog in Nederland.

Daniëlle van de Donk, Jackie Groenen en Sherida Spitse zijn op het middenveld geposteerd. Spitse is tevens aanvoerder en kreeg nogal wat kritiek te verwerken in de eerste twee wedstrijden. Ze is echter gewoon basisspeler.

Wiegman heeft ook de middenvelders Inessa Kaagman, Jill Roord en Victoria Pelova achter de hand. Pelova is met haar leeftijd (19) de opvallendste naam.

De doelpunten moeten worden gemaakt door Lieke Martens, Vivianne Miedema en Shanice van de Sanden. Miedema maakte twee goals in de tweede groepswedstrijd tegen Kameroen en is daarmee topscorer aller tijden van Oranje.

Lineth Beerensteyn, Ellen Jansen en Renate Jansen zijn opgeroepen als vervangers van het gevreesde aanvalstrio.

Maar hoe ver kunnen de Leeuwinnen komen? De verwachtingen vanuit Nederland zijn torenhoog. Op het WK van vier jaar geleden in Canada bereikten de Leeuwinnen de achtste finales.

Daarin werd de ploeg uitgeschakeld door Japan. Nu, vier jaar later, was een plek in de achtste finales al na twee wedstrijden zeker. Na een overwinning op Canada werd Nederland als groepswinnaar aan Japan gekoppeld in de volgende ronde. Door een nipte overwinning op het Aziatische land stomen de Leeuwinnen nu door naar de kwartfinale.

Wie de Leeuwinnen zo lang mogelijk lijken te moeten ontlopen is Amerika. De regerend wereldkampioen begon het toernooi uitstekend met een monsterzege van 13-0 op Thailand. Zetten de Verenigde Staten hiermee de toon en prolongeren zij de wereldtitel? Of vallen ze ten prooi aan de Oranje Leeuwinnen, die op jacht zijn?

Lees meer over: