Vlag van Nederland

Jarenlang staan ze ferm op de eerste positie op de wereldranglijst. Drie wereldtitels werden al gewonnen en verscheidene olympische bekers staan in de kast te pronken. De Amerikaanse vrouwen doen het goed in de voetbalwereld. Erg goed zelfs, maar dit jaar kan er een einde komen aan de dominante positie van de Amerikaanse dames. De kloof tussen het voetbal voor vrouwen in Amerika en vrouwenvoetbal in Europa is namelijk aanzienlijk kleiner geworden. Vier landen kunnen het nog erg lastig maken voor de nummer één ter wereld, en uiteraard horen onze Oranje Leeuwinnen daar ook bij, zij het op de vierde plek.

Megan Rapinoe

© Pro Shots

Een andere cultuur – en negen miljoen voetbalvrouwen
De dominante positie van de Amerikaanse vrouwen is gemakkelijk te verklaren. Er zijn meer dan negen miljoen speelsters en die zijn goed getraind. De ‘Title IX-resolutie’ resulteerde erin dat de colleges evenveel geld moesten steken in de vrouwensporten als in de mannensporten. Het gevolg: enorme budgetten voor de vrouwenafdelingen die meer gingen trainen en rekruteren. Daardoor is het niveau in de VS hoger komen te liggen en zijn er daarnaast ook veel meer vrouwen die op professioneel niveau kunnen voetballen.
Máár dat betekent niet automatisch dat Amerika ook onbedreigd titelfavoriet is. In Europa is meer aandacht gekomen voor het vrouwenvoetbal. Er zijn meer kijkers, meer sponsoren en meer budgetten, met steeds meer vrouwen die de weg vinden naar de topteams, zoals onze eigen Leeuwinnen in Barcelona en Lyon. Hierdoor is het verschil met Amerika aanzienlijk kleiner geworden.

Wie zijn de grote kanshebbers op de titel?
Dat de kloof kleiner geworden is, dat is direct duidelijk wanneer we kijken bij de bookmakers. De odds (bekeken op 24 juni om 11.30 uur op betfirst.dhnet.be) spreken boekdelen: Verenigde Staten 2.65 voor de titel en Frankrijk… ook 4.50 (ondanks de blunder van Renard)! Daarna komt er een gat en volgen Duitsland (6.00) en Engeland (8.00). Vervolgens is er weer een flinke kloof en dan zien we onze Oranje dames op de vijfde plek staan met een odd van 12.00 voor de wereldwinst.

De Volkskrant kwam onlangs met een lange analyse over de mogelijkheden voor Oranje. Maar uiteindelijk moet het allemaal op het veld gebeuren. En dan moeten we even slikken. De openingswedstrijd van Nederland was namelijk niet zo best. Veel fouten, slordig spel en een bijzonder nipte overwinning op Nieuw-Zeeland in de laatste minuten van de wedstrijd. Dat is niet wat we willen zien en het is zeker niet de manier om de overige tegenstanders angst aan te jagen.

Wat kunnen Oranje Leeuwinnen tegen USA

© Pro Shots

Kan Oranje de VS aan op het veld?
Het is de vraag hoe goed Martens, Miedema en Van de Sanden op het veld presteren en of de dames de volgende wedstrijden beter in het spel komen (net als de rest van het team uiteraard, maar de opstelling is nog niet bekend). Als dat het geval is, dan heeft Nederland zonder enige twijfel kansen op het achtste WK voor vrouwen dat gehouden wordt. De laatste twee edities werden volledig gedomineerd door de vrouwen uit de Verenigde Staten, maar alle liefhebbers van vrouwenvoetbal hopen op een eind aan dat beeld. Behalve de Amerikanen zelf uiteraard.

Lees meer over: