De Oranje Leeuwinnen kunnen vanavond de finale van het WK bereiken. In de halve finale is Zweden de tegenstander. Hier is alles dat je moet weten over de halve finale Nederland – Zweden.

4. De ploegen trappen om 21:00 uur af

Er worden meer dan 2.500 Oranje-fans verwacht in Lyon. De wedstrijd in het Stade du Lyon begint om 21:00 uur en rond die tijd is het nog altijd heet in de Franse stad: zo’n 28 graden. Het duel wordt uitgezonden op NPO1.

3. Zweden oude bekende van Oranje

De OranjeLeeuwinnen en Zweden staan vanmiddag voor de 22e keer in de historie tegenover elkaar. De laatste ontmoeting tussen beide landen dateert uit juli 2017. Dat was in de kwartfinale van het EK in eigen land. Oranje was destijds met 2-0 te sterk voor Zweden. Na iets meer dan een half uur spelen opende Lieke Martens de score.

Vivianne Miedema bepaalde uiteindelijk de eindstand op 2-0 en daardoor gingen de Leeuwinnen naar de halve finale van het EK. De rest is historie.

2. Wiegman beschikt over fitte selectie

© Pro Shots

Bondscoach Sarina Wiegman kan vanavond beschikken over een fitte selectie. Wel heeft Lieke Martens nog altijd last van een blessure aan haar teen. De aanvalster volgde deze week een aangepast programma en lijkt daardoor gewoon te kunnen spelen.

1. Oranje kan vierde land worden dat WK-finale bij mannen en vrouwen behaald

Als de Leeuwinnen woensdagavond Zweden verslaan, is Nederland het vierde land dat zowel bij de mannen als bij de vrouwen een WK-finale heeft gehaald.

Het Nederlands elftal bereikte al drie keer de eindstrijd van een mondiaal eindtoernooi, maar in 1974, 1978 en in 2010 werkt de beker niet gepakt. Duitsland is het enige land dat zowel bij de mannen als bij de vrouwen wereldkampioen werd.