De Oranje Leeuwinnen staan in de finale van het WK! Woensdagavond werd Zweden na ruim 120 minuten met 1-0 verslagen door een goal van Jackie Groenen.

De Leeuwinnen begonnen goed met een poging van Vivianne Miedema, maar daarna was het vooral Zweden dat de overhand had. Iedere keer bracht Sari van Veenendaal goed redding op Zweedse inzetten van onder meer Sofia Jakobsson.

De keepster raakte bij de derde inzet op rij zelfs geblesseerd, nadat er een Zweedse speelster op haar hand ging staan. Van Veenendaal kon echter door en de aanvoerster zag dat haar ploeg het lastig had tegen Zweden. In de 37e minuut was ‘Blågult’ dichtbij de openingsgoal. Uit de kluts schoot Lina Hurtig op goal. Van Veenendaal pareerde de inzet met haar benen en hield zo Oranje op de been. Mede door die redding stond er na iets meer dan 45 minuten 0-0 op het scorebord.

Met Jill Roord als vervangster van Lieke Martens, die toch teveel last had van haar teen, begonnen de Leeuwinnen aan de tweede helft. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman zette een tandje bij: op jacht naar de 1-0.

In de 56e minuut kwam Oranje goed weg. Een schot van Nilla Fischer belandde op de paal. Aan de andere kant trof Miedema de lat. De spits kopte uit een corner op het aluminium. Beide ploegen waren erg aan elkaar gewaagd. Een schot van Groenen belandde in de handen van keepster Hedvig Lindahl en aan de andere kant ging een poging van Kosovare Asllani hoog over.

Doordat er na ruim 90 minuten nog altijd nog 0-0 op het scorebord stond, moest er verlengd worden. Daarin trokken de Leeuwinnen het duel naar zich toe. De ene na de andere aanval werd uitgevoerd en uiteindelijk was het na 100 minuten spelen raak.

Groenen kreeg ruimte en besloot uit te halen: de bal belandde achter Lindahl in de verre hoek. Daarmee maakte de middenveldster pas haar derde interlandgoal, maar wel een hele belangrijke. Oranje ging nog op jacht naar de 2-0, maar die viel uiteindelijk niet meer.

Door de 1-0 overwinning staan de OranjeLeeuwinnen voor het eerst in de historie in de finale van een WK. Zondag wacht in het Stade de Lyon regerend wereldkampioen de Verenigde Staten. Dat duel begint om 17:00 uur.