De Oranje Leeuwinnen staan voor het eerst in de historie in de finale van een WK. Daarin is de Verenigde Staten zondag de tegenstander. Deze vijf Leeuwinnen zorgden ervoor dat Oranje de finale bereikte.

Jill Roord

© Pro Shots

Jill Roord. Ze voelde zich voor het toernooi nog wel eens ‘de twaalfde speelster’, inclusief nummer twaalf op haar rug. Voor het WK deed ze daar afstand van, maar ook in de eerste groepswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland begon de middenveldster op de bank.

Uiteindelijk viel ze nog met een kwartier te gaan in en maakte Roord in de 92e minuut de winnende treffer tegen Nieuw-Zeeland, waardoor Oranje de eerste drie belangrijke punten binnen had.

Lineth Beerensteyn

© Pro Shots

Eigenlijk heeft Lineth Beerensteyn eenzelfde verhaal als Roord. De aanvalster had de rol van reservespeelster en moest het in de groepsfase doen met invalbeurten. Zo ook in de laatste groepswedstrijd tegen Canada, waarin Oranje minimaal gelijk moest spelen om zo eerste te worden in de poule.

In de 70e minuut viel Beerensteyn in en vijf minuten later was het raak voor de aanvalster: 2-1 tegen Canada, waardoor de Leeuwinnen als eerste eindigden in de groep en zo de wat makkelijkere kant van het speelschema bereikten.

Lieke Martens

© Pro Shots

Lieke Martens zat nog niet in het toernooi, tot de achtste finale tegen Japan. De aanvalster had zich nog niet echt laten zien, maar tegen de Japanners stond ze op.

Na zeventien minuten maakte ze de openingstreffer met een hakje uit een hoekschop. Oranje was het in de tweede helft totaal kwijt tegen Japan en lang leken de Leeuwinnen op verlenging af te stevenen. Martens behoedde de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman daarvoor.

In de 90e minuut benutte juist zij koeltjes de strafschop, waardoor Oranje de kwartfinale van het WK bereikte.

Stefanie van der Gragt

© Pro Shots

Stefanie van der Gragt kende een moeilijk seizoen. De verdedigster maakte een droomtransfer van Ajax naar FC Barcelona, maar kwam bij de Catalanen nauwelijks in actie vanwege veel blessures. Dan was het weer haar knie, dan weer het bovenbeen.

Toch was ze fit genoeg om mee te mogen naar het WK. Van der Gragt miste de wedstrijd tegen Kameroen, nadat ze in de eerste groepswedstrijd weer last kreeg van haar knie. Tegen Canada bleef de verdedigster de volledige wedstrijd op de bank, maar vervolgens stond ze er weer.

Tegen Italië scoorde Van der Gragt zelfs de beslissende 2-0 en daarmee vierde ze haar terugkeer. Toch staat de verdedigster niet alleen vanwege die goal in dit rijtje. Nee, ‘De Tank’ beukt erop los en staat haar spreekwoordelijke mannetje. Mede door haar verdedigende kwaliteiten heeft Oranje de finale bereikt.

Sari van Veenendaal

© Pro Shots

Wiegman twijfelde lang over haar keuze voor een eerste keepster. Uiteindelijk werd het Sari van Veenendaal en wat is de aanvoerster belangrijk geweest voor de Leeuwinnen tijdens dit WK.

Met fraaie reddingen en aanmoedigende speeches bewijst de nummer een haar waarde op dit toernooi. Van Veenendaal lijkt haast onpasseerbaar, zo bleek ook tegen Zweden. Jackie Groenen scoorde uiteindelijk de winnende treffer in de verlening, maar keepster Van Veenendaal bewees haar waarde met enkele goede en belangrijke reddingen.

Misschien is Van Veenendaal dit toernooi wel de beste keepster. Sowieso is de goalie een van de redenen waardoor Oranje het zo ver schopte.