Het WK 2019 zit erop en dus blikken wij nog een keer terug op het toernooi van de Oranje Leeuwinnen. Het is tijd voor het spelersrapport.

Sari van Veenendaal – 9

© Pro Shots

Met enkele fantastische reddingen sleepte Sari van Veenendaal Oranje door dit toernooi. De keepster leek soms onpasseerbaar en was zeker de betrouwbaarste factor bij de Leeuwinnen. Ze werd dan ook terecht verkozen tot Keepster van het Toernooi.

Desiree van Lunteren – 7

Misschien wel de stille kracht van dit Oranje. De oorspronkelijke nummer tien verdedigt steeds beter en was tijdens dit WK belangrijk voor de Leeuwinnen. Toch was Desiree van Lunteren soms ook slordig.

Stefanie van der Gragt – 8

Stefanie van der Gragt tegen Nieuw-Zeeland

© Pro Shots

Stefanie van der Gragt beleefde een toptoernooi. ‘De Tank’ kampte het hele seizoen met blessures, maar haalde op het WK haar gram. De verdedigster beukte erop los en is misschien wel de speelster die de fans als eerste associëren met de vechtmachine die dit Oranje is.

Dominique Bloodworth – 7

Dominique Bloodworth bleek samen met Van der Gragt een steady duo centraal achterin. Ze speelde dit WK haar vijftigste interland én scoorde tegen Kameroen haar eerste interlanddoelpunt. Wel maakte de verdedigster soms wat kleine foutjes.

Merel van Dongen – 6

De linksback knokte zich in de basiself, ten koste van Kika van Es, en kreeg het grootste gedeelte van dit toernooi de voorkeur. Merel van Dongen bewees vooral haar waarde met de voorzet in de wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland, waaruit Jill Roord uiteindelijk de winnende scoorde.

Jackie Groenen – 8

© Pro Shots

Jackie Groenen begon niet al te best, maar de middenveldster trok zich niets aan van alle kritiek en ging gewoon lekker door met voetballen. En hoe. Groenen was op dit toernooi een van de belangrijkste speelsters voor Oranje, helemaal met die goal tegen Zweden in de halve finale.

Daniëlle van de Donk – 7,5

Gifkikkertje Daniëlle van de Donk moest dit toernooi rennen. Veel rennen. En hoewel ze dat goed kan, is dat niet hoe we Van de Donk willen zien. Tijdens het WK groeide ze en uiteindelijk speelde de middenveldster weer hoe we haar kennen: met veel branie.

Sherida Spitse – 6,5

Sherida Spitse gaf dit toernooi vier assists, maar toch was het niet de Spitse zoals we haar kennen. Ze kreeg, vooral in de groepsfase, bakken vol kritiek over haar heen. Haar traptechniek bracht de middenveldster ver, maar toch weten we dat Spitse beter kan.

Shanice van de Sanden – 5,5

© Pro Shots

Wie ook beter kan, is Shanice van de Sanden. De aanvalster had het niet. Ze gaf tegen Kameroen een voorzet die Vivianne Miedema kon binnenkoppen, maar verder liet Van de Sanden (te) weinig zien. Het was niet haar WK, het ‘Sjaan-moment’ kwam er niet.

Lieke Martens – 6,5

Twee goals tegen Japan, daarmee was Lieke Martens belangrijk voor Oranje. Maar na het gewonnen EK van 2017 kennen de tegenstanders de kwaliteiten van de aanvalster. En dat betekent dat er vaak twee of drie verdedigsters van de tegenpartij om haar heen staan. Dat is lastig, zo ervoer ze op het WK.

Vivianne Miedema – 7,5

© Pro Shots

Daar waren dan eindelijk de eerste WK-doelpunten voor Vivianne Miedema. De 22-jarige spits kroonde zich tijdens dit toernooi tot topscorer aller tijden van Oranje. Maar ze kan meer dan alleen scoren. Miedema is sterk en kan ook als nummer 10 uit de voeten.

Jill Roord – 7,5

Vaak gezien als de ’twaalfde’ speelster in de selectie, inclusief dat rugnummer. Daar deed Jill Roord voor dit WK afstand van. De middenveldster viel vaak in en hoe ze dat deed, beviel ons wel. Daarnaast scoorde ze de enige goal tegen Nieuw-Zeeland.

Lineth Beerensteyn – 7,5

© Pro Shots

Waar Van de Sanden zich weinig liet zien, was daar Lineth Beerensteyn. Eerst als invalster, daarna als basisspeelster. Toonde haar waarde met enkele beslissende acties, haar snelheid en enkele doelpunten.

Anouk Dekker – 7,5

Was voor de eerste groepswedstrijd nog geschorst, maar nam vervolgens de plek over van Stefanie van der Gragt toen zij geblesseerd was. Anouk Dekker vormde samen met Bloodworth een prima duo centraal achterin. De verdedigster pikte ook nog een doelpunt mee tegen Canada en stond, in de wedstrijden die ze speelde, spreekwoordelijk haar mannetje.