Vlag van Nederland

De Oranje Leeuwinnen zijn de jacht op een EK-ticket geweldig begonnen. In de Estse hoofdstad Tallinn werd Estland met maar liefst 7-0 verslagen door het team van bondscoach Sarina Wiegman.

De Leeuwinnen begonnen prima aan het duel en kregen al na 47 seconden de eerste kans. Lineth Beerensteyn had een mooie actie in huis, maar daarna zat een voetje van een Estse verdedigster in de weg. Daardoor kon Vivianne Miedema uiteindelijk net niet bij de bal.

Even later trof Jill Roord, die de plek van de geblesseerde Lieke Martens overnam, de lat. Oranje had het absolute overwicht en creëerde kansen, maar vond het gezochte doelpunt niet. Zo kopte Miedema over en schoot ze in het zijnet, en ging de poging van Beerensteyn raak.

Er volgde in de negentiende minuut een schiettent: Miedema trof de paal, waarna Roord en Beerensteyn de bal er ook net niet in kregen. Niet veel later kon Oranje wel juichen. Miedema schoot met links lekker binnen en brak zo de ban. Roord zorgde voor de beslissing, omdat Estland werkelijk niks tegen de Leeuwinnen in had te brengen, door de bal binnen te lopen.

Sherida Spitse bepaalde de ruststand op 3-0, door een vrije trap slim te nemen. De recordinternational lobde als het ware de bal binnen. De ruststand had groter uit kunnen vallen, omdat Daniëlle van de Donk en Spitse ook nog dichtbij waren.

In de tweede helft gingen de OranjeLeeuwinnen op jacht naar meer doelpunten en de 4-0 volgde al snel. Spitse schoot opnieuw een vrije trap lekker binnen en vierde haar tweede goal van de avond op bijzondere wijze.

Oranje hield het overwicht ook in het tweede bedrijf vast. Sterker nog: de ploeg van bondscoach Wiegman schroefde het aantal doelpogingen op naar meer dan 30. Miedema deed meerdere pogingen en vond in de 69e minuut opnieuw het net: de spits gleed zo doelpunt nummer vijf binnen.

De topscorer aller tijden liep niet veel later echter klachten aan de hamstring op en werd vervangen door Ellen Jansen. Het was een smetje op de ruime zege die Oranje uiteindelijk boekte. Dominique Bloodworth kopte uit een vrije trap van Spitse de 6-0 binnen en scoorde zo haar tweede interlandgoal.

Wie dat ook deed, was invalster Ellen Jansen. Met een boogballetje in de 85e minuut bepaalde de spits van Ajax de eindstand op 7-0. Daardoor beginnen de Oranje Leeuwinnen met een heerlijke zege aan de EK-kwalificatiereeks. Aanstaande dinsdag is Turkije in het Abe Lenstra Stadion de volgende tegenstander van Oranje.