Na de keepers en de verdedigers is het vandaag de beurt aan het middenveld van het Nederlands elftal. De middenlinie van Oranje is de afgelopen jaren flink gewisseld, maar bondscoach Ronald Koeman probeert steeds meer toe te werken naar een vaste basis. Erg ruim is de keuze in middenvelders niet, maar degene die er staan zijn een absolute meerwaarde voor het elftal.

De basis op het middenveld, bestaand uit drie spelers, staat sinds een jaar op twee posities vast. Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong zijn niet meer weg te denken uit de basis en zullen door de bondscoach als eersten op het wedstrijdformulier gezet worden.

De Jong, uitgeroepen tot beste middenvelder van Europa in het afgelopen seizoen, maakte deze zomer de stap naar Barcelona en traint daar dus met de beste spelers ter wereld. Ondanks dat hij niet op zijn favoriete positie speelt en dus nog geen grootse indruk maakt zal hij een absolute zekerheid zijn voor Ronald Koeman.

Georginio Wijnaldum won afgelopen seizoen de Champions League met zijn club Liverpool en miste op een haar na de titel in de Premier League. Wijnaldum speelt niet altijd onder Jurgen Klopp, maar over het algemeen maakt hij meer dan genoeg minuten en speelt hij dus ook een belangrijke rol in het team van Koeman.

De derde middenvelder van Oranje

Welke vraag open blijft staan is welke middenvelder Ronald Koeman als derde opstelt. Daar kan de bondscoach namelijk wel wat rouleren. Donny van de Beek, Marten de Roon en Davy Pröpper zijn de voornaamste kandidaten voor deze befaamde derde plek op het middenveld van Oranje.

Vd Beek is er wegens een blessure niet bij dit keer, maar maakte het afgelopen seizoen een dermate goede indruk dat Koeman zeer gecharmeerd is geraakt van hem. De defensieve kwaliteiten van Marten de Roon, die een topjaar kende met zijn club Atalanta en nu zelfs de Champions league in gaat met die club, worden echter ook zeker op waarde geschat door Koeman. Daarnaast zijn ook de slimme voetballende oplossingen van Pröpper, die in Engeland ook nog eens fysieke stappen heeft gemaakt, zeker de moeite waard.

De keuze die Koeman maakt zal ook afhankelijk zijn van de tegenstander. Wil Oranje wat verdedigender spelen, dan ligt de keuze voor Marten de Roon voor de hand, maar zijn er goals of creativiteit nodig, dan zal hij sneller kiezen voor Pröpper of, als hij straks weer bij de selectie zit, Donny vd Beek.

Naast de drie bovengenoemde heeft Koeman ook nog de beschikking tot Kevin Strootman, Tonny Vilhena, Pablo Rosario, Davy Klaassen en Guus Til. Zij zullen het voorlopig echter moeten doen met een plek in de schaduw van de bovengenoemde spelers.

Conclusie: De keuze voor echte toppers is voor Koeman niet bepaald ruim. Toch kan hij een zeer behoorlijke middenlinie opstellen, die de komende tijd uit zou kunnen groeien naar een geweldige voetbalmachine.