Vlag van Nederland

Hij was één van de grote sensaties van het afgelopen seizoen. Frenkie de Jong speelde als regisseur op het middenveld van Ajax en werd daar vorige week voor beloond met de titel ‘beste middenvelder van Europa’. Deze zomer maakte hij de overstap van Amsterdam naar Barcelona, waar hij eveneens de Europese velden wil veroveren.

De start was veelbelovend, maar de afgelopen wedstrijden staat De Jong niet bepaald op de beste posities om te excelleren. De Jong maakt zich echter niet druk, zo zegt hij in een interview met AD Sportwereld: ‘Of het wennen is? Ik vind dat het niet overdreven moet worden, dat wennen. Ze eten iets later en het is iets warmer. En de taal is een dingetje, maar ik begrijp bij de besprekingen precies wat er van ons wordt verwacht. Aan de andere kant ben ik ook eerlijk: ik heb nog niet het niveau gehaald dat ik graag wil halen.’

Hij vervolgt: ‘Ik ben blij dat ik speel en ik ben blij dat ik op het middenveld sta. Ik moet gewoon zorgen dat ik op die plek van waarde ben voor Barcelona. Ik vind het helemaal niet slecht om zo te spelen. Ik ben net bij Barcelona en stond alle competitiewedstrijden in de basis. Als je ziet wat wij allemaal hebben rondlopen aan spelers, dan is dat een goed begin. Ik moet wel meer gaan brengen, maar ik maak me totaal geen zorgen. Ook als ik dadelijk een keer niet zou spelen.’

Mooie waardering voor de Jong

De Jong was uiteraard enorm trots op zijn uitverkiezing tot Europees voetballer van het jaar: ‘Een mooi moment. Individuele prijzen zijn niet belangrijk, maar erkenning voelt altijd goed. Zo’n gala met zulke grote namen om me heen, het was mooi om daar aanwezig te mogen zijn. Ja, Virgil van Dijk versloeg Messi. Daar is in Barcelona niemand tegen mij negatief over geweest, al hadden ze vast liever dat Messi had gewonnen.’

Diezelfde Messi helpt hem enorm met wennen in Barcelona: ‘Ze proberen echt om mij me thuis te laten voelen. Of ik al een betere speler ben, weet ik niet. Ik denk toch niet opeens: zo, ik ben nu beter dan vorige week. Maar ik verwacht wel dat ik me over een langere periode zal ontwikkelen. De voorbereiding verliep goed, in de competitie heb ik het beste van mezelf nog niet laten zien.’

Met Oranje wil de Jong ook weer een hoog niveau gaan halen: ‘Het zou mooi zijn als we in de buurt komen van de tijd dat jongens als Robben, Van Persie en Sneijder meededen. Al zal dat heel lastig zijn.’

Lees meer over: