Vanavond om 20.45 uur staat in het Duitse Hamburg de EK-kwalificatiewedstrijd Duitsland – Nederland op het programma. De wedstrijd is voor Oranje het derde duel in deze kwalificatiecyclus, na eerdere duels tegen Wit-Rusland (thuis, 4-0 winst) en Duitsland (thuis, 2-3 verlies).

Doordat Oranje deelnam aan de Nations League heeft het team nu pas twee duels gespeeld, terwijl Duitsland en Noord-Ierland, de concurrenten in deze poule, al respectievelijk drie en vier duels gespeeld hebben. Omdat Noord-Ierland alle duels tegen Wit-Rusland en Estland wist te winnen staan zij momenteel negen punten voor op het Nederlands elftal. Duitsland won ook alle drie de duels en staat zes punten voor.

Stand Nederlands elftal EK 2020

Hieronder vind je de huidige stand in de poule van de kwalificaties voor het EK 2020.

Pos. Land GW W G V DV DT DS Ptn
1 Noord-Ierland 4 4 0 0 7 2 +5 12
2 Duitsland 3 3 0 0 13 2 +11 9
3 Nederland 2 1 0 1 6 3 +3 3
4 Wit-Rusland 4 0 0 4 1 9 -8 0
5 Estland 3 0 0 3 1 12 -11 0

Eerdere wedstrijden tussen Duitsland en Nederland

Nederland en Duitsland speelden 43 keer eerder tegen elkaar. Oranje won daarvan 11 keer, 16 keer werd het gelijk en Duitsland won 16 keer. De laatste drie duels zijn eerlijk verdeeld, beide landen wonnen één keer en één duel eindigde in een gelijkspel.

Toen Oranje in 2018 van Duitsland won in de Nations League was dit de eerste overwinning sinds een oefenduel in 2002. Daarna lukte het Oranje in vijf duels niet om te winnen.

De opstellingen van Duitsland en Nederland

Bondscoach Ronald Koeman zal waarschijnlijk weinig veranderen in zijn opstelling tegen Duitsland vanavond. Onze bondscoach is aan het werken aan een vast team en houdt daar zoveel mogelijk aan vast.

Door afmeldingen van Donny vd Beek, Steven Bergwijn en Stefan de Vrij moet Koeman wel een beetje improviseren met zijn basiself. Waarschijnlijk zal bij afwezigheid van vd Beek Marten de Roon op het middenveld staan en zal Quincy Promes de plek van Steven Bergwijn innemen.

Bondscoach Joachim Löw kreeg één grote tegenvaller te verwerken. Leroy Sané meldde zich namelijk af bij bondscoach Löw, nadat hij vorige maand vrij zwaar geblesseerd raakte. De geblesseerde Leon Goretzka, Thilo Kehrer, Julian Draxler en Antonio Rüdiger zullen er eveneens niet bij zijn in Hamburg vanavond.

De vermoedelijke opstellingen van Nederland en Duitsland:

Duitsland: Neuer; Ginter, Süle, Tah; Klostermann, Kimmich, Kroos, Schulz; Gnabry, Reus, Werner.

Nederland: Cillessen; Dumfries; De Ligt, Van Dijk, Blind; De Roon, F. De Jong, Wijnaldum; Promes, Depay, Babel