Het gaat Ryan Babel voor de wind de laatste tijd. Hij heeft zijn vaste plek in Oranje terug en bewijst zich ook met doelpunten, assists en keihard werken. Koeman lijkt voorlopig niet om ‘good old’ Babel heeft te kunnen. “Maar je weet wat ze zeggen hè, in Nederland. Je bent zo goed als je laatste wedstrijd. De volgende keer kun je er ineens weer niets van.”

Voorlopig gaat het echter lekker, zo weet Babel zelf ook: “Ik beweeg op vertrouwen. Als je dan ook nog scoort, is dat mooi meegenomen. Ik voel me de laatste jaren op mijn gemak, ja. Ik ga best lang mee al, maar met de jaren heb ik veel meer geleerd mijn hoofd te gebruiken. Het zijn ook echt mijn beste jaren. Gini zei het van de week nog: hoe ouder, hoe beter. Ik analyseer mezelf steeds, altijd met de focus van de vorige wedstrijd.”

Babel zit als oudje op ‘de nieuwe golf’ van Oranje: “Dit bootje zeilt ook nog aardig mee op de golf. Hoe ik dat doe? Gewoon goed op mijn lichaam letten en fit blijven. Ik wil zo graag nog een eindronde spelen. In 2008 raakte ik geblesseerd aan een enkel en in 2010 kreeg ik geen speeltijd. Daarna ben ik lang niet opgeroepen.”

Hij kijkt ook terug op de tijd dat hij er niet bij was: “Misschien ben ik wel te veel teamspeler geweest. Aanvallers moeten egoïstisch zijn en voor eigen kansen gaan. Ja, het heeft me gefrustreerd dat ik tussen 2011 en 2017 niet ben opgeroepen. Dat was tussen mijn 24ste en 30ste ofzo. Dat moeten je beste jaren eigenlijk zijn. Ik ben nu wel heel blij dat ik erkenning krijg. Ik ben ook gelukkig dat ik hier in Estland met twee doelpunten belangrijk kon zijn.”