Vlag van Nederland

De Oranje Leeuwinnen hebben dinsdag ook de vierde EK-kwalificatiewedstrijd om weten te zetten in winst. In het Philips Stadion werd er met 2-0 gewonnen door de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman, mede door een treffer van Daniëlle van de Donk, die haar 100e interland speelde.

De Leeuwinnen begonnen sterk aan het treffen met de Rusland. Een voorzet van Renate Jansen was gevaarlijk, maar keepster Tatyana Shcherbak bokste de bal weg. Even later was ook een kopbal van Vivianne Miedema prooi voor de Russische doelvrouw.

Na iets minder dan een kwartier spelen was het alsnog raak. Jubilaris Van de Donk maakte het af na een goede combinatie mer Renate Jansen: 1-0. Rusland zette vervolgens wat aan in de jacht op de gelijkmaker. Een poging van Marina Fedorova ging naast. Diezelfde Fedorova trof niet veel later de paal.

De Leeuwinnen hadden echter de overhand in het duel, waarbij zo’n 24.000 toeschouwers waren. Een bal van Anouk Dekker was net te hard voor Miedema, die daardoor niet bij de bal kon komen. Aan de andere kant was er een kansje voor Rusland: De bal schoot na een slippertje van Desiree van Lunteren door, maar Sari van Veenendaal was op tijd om de bal te pakken.

Renate Jansen, die ook donderdagavond in de basis begon, was in de eerste helft enkele keren gevaarlijk. Haar voorzet, die volgde op een fraaie actie, schoot echter net te ver door. In de 25e minuut volgde een penalty voor Oranje na een overtreding op Lineth Beerensteyn. Sherida Spitse ging achter de bal staan, maar trof Shcherbak op haar weg. Mede door die misser stond het na iets meer dan 45 minuten 1-0 in het Philips Stadion.

Na de thee gingen de Leeuwinnen op jacht naar meer doelpunten. Weer was daar een voorzet van Renate Jansen, maar ook ditmaal belandde de bal in de handen van de Russische keepster. Spitse deed een poging van veraf: haar bal zwaaide af.

Toch volgde de 2-0. Na een uur spelen maakte Miedema de tweede Oranje-goal van de avond. Na een goede actie van Liza van der Most, die de geblesseerd uitgevallen Desiree van Lunteren verving, kon Miedema binnen koppen. De spits barstte vervolgens in tranen uit: haar opa overleed afgelopen weekend.

Oranje had de overhand, maar tot echt grote kansen kwam de ploeg van bondscoach Wiegman in  Eindhoven niet. Van de Donk was dichtbij haar tweede van de avond. Haar rollertje was echter net te zacht om Shcherbak in de problemen te brengen. Er volgde voor tijd nog een goede combinatie tussen de jubilaris en Renate Jansen, maar de bal van Van de Donk was net te hard.

In de extra tijd ging een kopbal van Van de Donk ook nog over, waardoor het duel uiteindelijk in 2-0 eindigde. De OranjeLeeuwinnen zijn dus ook na vier EK-kwalificatiewedstrijden nog foutloos en liggen op koers voor het EK-ticket.