Een maand na de succesvolle dubbelslag tegen Duitsland en Estland is het Nederlands elftal weer bij elkaar voor de volgende twee duels in de EK-kwalificatie. Vanavond staat in de Rotterdamse Kuip Nederland – Noord-Ierland op het programma.

Het duel tussen Oranje en Noord-Ierland is een kraker in de poule van het Nederlands elftal. Na vier duels heeft Oranje negen punten verzameld. Alleen in het thuisduel met Duitsland werd verloren, maar in de uitwedstrijd met de Duitsers werd dit goedgemaakt met een klinkende overwinning.

© Pro Shots

Noord-Ierland won de eerste vier duels van de kwalificatie tegen Wit-Rusland en Estland en stond zodoende soeverein bovenaan met twaalf punten na vier duels. Het vijfde duel in eigen land tegen Duitsland ging echter verloren, waardoor de Noord-Ieren nu ook drie verliespunten hebben, evenveel als Oranje en Duitsland.

De stand in de poule van Oranje is als volgt:

Pos. Land GW W G V DV DT DS Ptn
1 Duitsland 5 4 0 1 17 6 +11 12
2 Noord-Ierland 5 4 0 1 7 4 +3 12
3 Nederland 4 3 0 1 14 5 +9 9
4 Wit-Rusland 5 1 0 4 3 10 -7 3
5 Estland 5 0 0 5 1 16 -15 0

Vorige edities van Nederland – Noord-Ierland

Het Nederlands elftal en Noord-Ierland kwamen elkaar in het verleden pas zes keer eerder tegen. Oranje won daarvan 3 duels, speelde 2x gelijk en verloor eenmaal van de Noord-Ieren.

De laatste keer keer dat de landen elkaar troffen won Oranje afgetekend met 6-0 van Noord-Ierland tijdens een oefenduel. De laatste keer dat Oranje en Noord-Ierland de degens kruisten in een officieel duel is alweer 42 jaar geleden. Destijds won Oranje in Noord-Ierland met 0-1 voor de WK-kwalificatie voor het WK 1978. Het thuisduel een jaar eerder eindigde in een gelijkspel.

Wat kunnen we verwachten van Noord-Ierland?

Is Noord-Ierland nou echt een concurrent voor Oranje? Ze staan weliswaar op dit moment nog hoger in de poule, maar de stand op de FIFA-ranking (Noord-Ierland staat 33e) zegt toch dat het te doen zou moeten zijn.

De Noord-Ieren waren echter wel aanwezig tijdens het laatste EK in 2016, waar Oranje niet bij was, weet u nog. Ze wisten daar zelfs de achtste finales te halen als nummer drie in een poule met Duitsland, Polen en Oekraïne. In die achtste finale was Wales met Gareth Bale net te sterk.

De eerste vier duels tegen Wit-Rusland en Estland won Noord-Ierland zoals gezegd allemaal. Daardoor stonden ze direct op grote afstand van Oranje. De eerste echte test tegen Duitsland ging het in eigen huis echter mis, waardoor Oranje nu nog slechts drie punten achter staat.

Mocht Oranje in eigen huis weten te winnen van Noord-Ierland dan is een grote stap richting het EK gezet. Als Oranje dan ‘gewoon’ weet te winnen van Wit-Rusland en Estland dan zou Oranje het laatste uitduel met Noord-Ierland zelfs mogen verliezen.

De selectie en opstelling van Oranje

Bondscoach Ronald Koeman leek tijdens de persconferentie van woensdagmiddag content met de selectie die hij tot zijn beschikking heeft. De bondscoach heeft naar eigen zeggen steeds meer keuze en merkt dat de kwaliteit de laatste tijd flink omhoog gegaan is.

Die verbeterde kwaliteit kan niet los gezien worden van de stormachtige ontwikkeling van enkele toptalenten in Nederland. Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt maakte vorige jaar furore bij Ajax en verdienden een stap naar een grote competitie. Donny vd Beek bleef wel bij Ajax maar wordt ook in verband gebracht met de absolute top van Europa.

Tel daar de ontwikkeling van PSV-spelers Steven Bergwijn en Donyell Malen bij op en je hebt een flinke lading toptalenten in huis. Met de meer ervaren krachten als Daley Blind, Virgil van Dijk, Jasper Cillessen, Georginio Wijnaldum, Ryan Babel en Memphis Depay heeft Oranje een perfecte mix om weer van zich te laten horen de komende jaren.

Bondscoach Ronald Koeman werkt met een vaste selectie en laat alleen absolute toptalenten instromen. Waarschijnlijk kiest hij ook tegen Noord-Ierland weer voor grotendeels zijn vaste opstelling.

De vermoedelijke opstelling van Oranje tegen Noord-Ierland:
Cillessen; Veltman, De Ligt, Van Dijk en Blind; De Jong, Wijnaldum en vd Beek; Depay, Bergwijn en Babel.

De wedstrijd Nederland – Noord-Ierland begint vanavond om 20.45 uur en wordt uitgezonden op tv vanaf 20.20 uur op NPO 3.