Vlag van Nederland

Nederland heeft vanavond met 3-1 gewonnen van Noord-Ierland, maar zo eenvoudig als die uitslag klinkt was het absoluut niet. Het liep in de eerste helft uitermate stroef voor Oranje, dat met geen mogelijkheid door de dubbeldikke defensie van Noord-Ierland kwam.

Hoewel Ronald Koeman de ban wilde breken door Donyell Malen en Donny van de Beek in te brengen, bezorgde Josh Magennis voetbalminnend Nederland een hartverzakking. De spits kopte na dramatisch verdedigen van Oranje de voorsprong voor Noord-Ierland binnen – met nog geen twintig minuten te spelen.

Oranje stevende daardoor op een doemscenario af. Een nederlaag op de directe tegenstander in de groep zou het EK ernstig in gevaar brengen. Gelukkig was er kort daarna Memphis Depay, die op aangeven van invaller Malen bekeken binnenschoof.

Die 1-1 was alsnog een teleurstellende uitslag voor de ploeg van Koeman. Gelukkig bleef het daar niet bij, want in blessuretijd tike pinchhitter Luuk de Jong op bizarre wijze de 2-1 binnen.

Het werd mooier voor Nederland, want een paar minuten later maakte Memphis zijn tweede van de avond. Door die geflatteerde 3-1 uitslag lijkt deelname aan het EK zo goed als zeker. Dan moet er natuurlijk ‘gewoon’ gewonnen worden van Wit-Rusland. Die wedstrijd staat voor aanstaande zondag op het programma, om 18:00.

Lees meer over: , ,