Vlag van Nederland

Het Nederlands elftal heeft in Minsk gedaan wat het moest doen: winnen van Wit-Rusland. Toch was het opnieuw geen gemakkelijke onderneming.

Net als thuis tegen Noord-Ierland had Oranje grote moeite om door de gesloten defensie van de Wit-Russen heen te spelen. Basisdebutant Donny van de Beek was in de beginfase het dichtstbij met een wippertje, maar de bal belandde op het doelnet.

Na ruim 30 minuten was de openingstreffer van Oranje er toch. Quincy Promes zette voor en vond Georginio Wijnaldum. De middenvelder kopte knap binnen. Wijnaldum leek de wedstrijd op slag van rust ook te beslissen, door van ver buiten de 16 raak te pegelen.

Maar in plaats het uitbouwen van de score liet Nederland de Wit-Russen terugkomen in de wedstrijd. Stanislav Dragoen werd kort na rust door de gehele Oranje-defensie gemist en kon simpel binnenkoppen: 2-1.

Omdat het Nederlands elftal in de tweede helft stroperig acteerde mochten de Wit-Russen hopen op de gelijkmaker. Donyell Malen verzuimde bovendien de wedstrijd in het slot te gooien door op de keeper te schieten. Maar de benauwde zege bleef in een oninteressant tweede bedrijf intact, waardoor Oranje met 15 punten ruim aan kop gaat in groep C. Met wedstrijden tegen Noord-Ierland en Estland voor de boeg kunnen de EK-tickets bijna geboekt worden.

Lees meer over: , ,