Vlag van Nederland

De Oranje Leeuwinnen hebben ook de vijfde EK-kwalificatiewedstrijd gewonnen. Op bezoek in Turkije werd er maar liefst met 8-0 gewonnen.

Turkije stichtte het eerste gevaar. Melike Pekel drong het strafschopgebied binnen, maar kwam daarna Dominique Bloodworth, die goed ingreep, tegen. Vervolgens was het alleen maar Oranje wat de klok sloeg.

De ballen van Merel van Dongen en Shanice van de Sanden kwamen echter net niet aan bij een ploeggenote. De vrije trap van Sherida Spitse ging naast en na een klein kwartier spelen werd het schot van Vivianne Miedema werd geblokt. Uiteindelijk werd in de 26e minuut de ban gebroken, net nadat een schot van Van de Sanden van de lijn werd gehaald.

Op aangeven van Miedema tikte Van de Sanden de bal goed binnen, waardoor de aanvalster haar rentree in Oranje (na een enkelblessure) vierde met een treffer. Drie minuten later leek Miedema op weg naar de 2-0, maar de spits kreeg echter niet genoeg kracht achter de bal om keepster Fatma Sahin in de problemen te brengen. Wie dat wel deed, was Spitse.

Vanaf elf meter schoot de recordinternational koeltjes raak, nadat Van de Donk werd gevloerd en de bal op de stip werd gelegd. Miedema was niet veel later dicht bij de 3-0, maar haar schot werd ongelukkig door ploeggenote Aniek Nouwen, die de voorkeur kreeg boven Anouk Dekker, van de lijn gehaald. Vlak voor rust kon de derde Oranje-goal alsnog gevierd worden. Miedema kopte raak.

Daardoor gingen de Leeuwinnen met een 3-0 stand aan de Turkse thee. Na de rust ging de ploeg van bondscoach Sarina Wiegman gewoon door met waar het gebleven was: jagen op goals. Van de Sanden en Jill Roord waagden een poging, maar uiteindelijk was het Daniëlle van de Donk die tien minuten na de pauze de bal in het net kreeg.

De kleine gifkikker schoof de bal goed in de hoek. Vijf minuten later kon Oranje opnieuw juichen. Miedema prikte haar tweede doelpunt van de avond binnen en bepaalde zo de stand op 5-0. Turkije kroop vervolgens wat uit de schulp en verdiende een corner, maar die hoekschop liep tot niets uit.

Aan de andere kant was Miedema dichtbij haar hattrick. De spits kreeg haar hoofd echter niet goed genoeg tegen de voorzet van Van de Sanden. Wie wel drie keer scoorde, was Van de Donk. In de 68e minuut maakte de middenveldster haar tweede treffer van de avond. Aan de andere kant moest Sari van Veenendaal handelend optreden op een inzet van invalster Berna Yeniceri.

Er volgde, vlak voor de derde goal van Van de Donk, een mooi moment voor Katja Snoeijs. De spits verving Miedema en maakte zo haar debuut voor Oranje. Uiteindelijk kopte Van de Donk in de 73e minuut raak, haar derde en de zevende voor de Leeuwinnen.

Ook Roord aasde op een goal, maar zij vond de handen van keepster Sahin. Ook debutante Snoeijs zag een doelpuntje wel zitten. De spits van PSV schoot vanuit kansrijke positie over. Spitse bepaalde in de blessuretijd de eindstand op 8-0. De middenveldster lepelde een vrije trap op heerlijke wijze binnen.

De OranjeLeeuwinnen hebben daardoor na vijf EK-kwalificatiewedstrijden vijftien punten verzameld. Dinsdag komt de ploeg van Wiegman opnieuw in actie. In het GelreDome in Arnhem is dan Slovenië de tegenstander.

Opstelling Turkije: Sahin, Karagenc (71′ Aggül), Kaya (78′ Cinar), Topcu, Erkan, Kara, Altunkulak, Hancar, Karabulut, Barut (55′ Yeniceri), Pekel

Opstelling OranjeLeeuwinnen: Van Veenendaal (C), Van Lunteren, Nouwen, Bloodworth, Van Dongen, Groenen (62′ Pelova), Spitse, Van de Donk (78′ R. Jansen), Van de Sanden, Miedema (71′ Snoeijs), Roord