Nog een paar uurtjes en dan wordt in Belfast afgetrapt voor het EK-kwalificatieduel Noord-Ierland – Nederland. Het duel in groep C van de kwalificatie voor het EK 2020 wordt om 20.45 uur gespeeld in het Windsor Park Stadium in de Noord-Ierse hoofdstad. Lees hier de uitgebreide voorbeschouwing op Noord-Ierland – Nederland.

De kansen van Oranje op het EK 2020

Er is inmiddels wel genoeg gesproken over het belang van het duel van vanavond. Oranje kán, of beter gezegd móet, zich tegen de Noord-Ieren plaatsen voor het EK 2020 dat volgend jaar in heel Europa gehouden wordt. Een overwinning of gelijkspel is zeker genoeg. Als Oranje nipt verliest is er ook nog geen man overboord, maar dan moet dinsdag wel gewonnen worden van Estland.

Een overwinning tegen Noord-Ierland zou extra lekker uitkomen, want dat zou betekenen dat Nederland een geplaatste status heeft tijdens de EK loting over twee weken. Oranje zal dan namelijk groepswinnaar worden en heeft daarmee een beschermde status. Dankzij de nederlaag van Roemenië van gisteravond is de kans tevens groot dat Oranje alledrie de thuisduels in de Johan Cruijff ArenA mag spelen.

De stand in de poule voorafgaand aan het duel is als volgt. Oranje staat bovenaan omdat het onderling resultaat tegen Duitsland beter is (1-2 thuisnederlaag en 2-4 uitoverwinning)

Pos. Land GW W G V DV DT DS Ptn
1 Nederland  6 5 0 1 19 7 +12 15
2 Duitsland 6 5 0 1 20 6 +14 15
3 Noord-Ierland 6 4 0 2 8 7 +1 12
4 Wit-Rusland 7 1 1 5 4 12 -8 4
5 Estland 7 0 1 6 2 21 -19 1

Duitsland speelt vanavond tegen Wit-Rusland en dinsdag thuis tegen Noord-Ierland. Oranje neemt het dinsdag op tegen Estland. Bij twee overwinningen van Oranje is de ploeg van bondscoach Ronald Koeman als groepshoofd geplaatst.

Noord-Ierland – Nederland in het verleden

Nederland speelde nog niet zo heel vaak tegen Noord-Ierland. He thuisduel vorige maand werd uiterst moeizaam met 3-1 gewonnen. Pas in de laatste minuten wist Oranje een 0-1 achterstand om te buigen in een voorsprong. De laatste keer dat de landen elkaar daarvoor troffen was tijdens een oefenduel in 2013. Destijds was Oranje met 6-0 te sterk voor de Noord-Ieren.

Toch is het uitduel met Noord-Ierland verre van een uitgemaakte zaak. Het laatste EK, waar Oranje ontbrak, haalden de Noord-Ieren nog de achtste finales. Daarin werd het land uitgeschakeld door het Wales van Gareth Bale.

Zie hier de wedstrijd van vorige maand:

De selectie en opstelling van Oranje

Oranje zal het vanavond in het duel met Noord-Ierland moeten doen zonder Memphis Depay. De aanvaller is geblesseerd aan zijn hamstring en moet het duel aan zich voorbij laten gaan. Een hard gelag voor bondscoach Ronald Koeman, want Memphis was deze EK-kwalificatie van onschatbare waarde voor Oranje.

Naast Depay staat ook Stefan de Vrij niet op het wedstrijdformulier. Ook hij is niet compleet fit. Voorafgaand aan de interlandperiode kreeg Koeman al afmeldingen van Steven Bergwijn en Donyell Malen. Daarom zijn in de personen van Calvin Stengs en Myron Boadu twee debutanten aanwezig in Belfast.

De kans bestaat dat één van beide spelers vanavond ook direct in actie zal komen. Toch verwachten wij dat Koeman voor zijn vaste namen kiest en in de aanval Babel, Luuk de Jong en Quincy Promes zal posteren.

Op het middenveld moet Koeman een keuze maken tussen Pröpper, vd Beek en De Roon. De vraag is of hij voor de degelijkheid van de Roon gaat of toch voor meer voetbal met Pröpper of vd Beek.

Deze elf namen staan vanavond aan de aftrap:

Cillessen; Dumfries, De Ligt, Van Dijk en Blind; Van de Beek, F. De Jong en De Roon; Promes, Berghuis en Babel