Oranje mag na zes jaar droogte weer naar een eindtoernooi. Het kon bijna niet meer misgaan, maar vanavond werd het EK definitief veilliggesteld tegen Noord-Ierland. Dat gebeurde niet met winst, maar een doelpuntloos gelijkspel.

Het meeste spektakel van de wedstrijd vond plaats in het eerste halfuur. Al na vier minuten, toen Jasper Cillessen te lang de tijd nam bij een terugspeelbal en Corry Evans bijna profiteerde. De bal rolde net naast.

Na dat ongelukkige moment nam Nederland het heft in handen. De 0-1 had na tien minuten misschien wel op het scorebord moeten staan. Berghuis, verrassend basisspeler, raakte de lat voor open doel.

Oranje had meer mogelijkheden om de leiding te nemen, maar toch was het Noord-Ierland dat na 30 minuten dé kans kreeg om op voorsprong te komen. Steven Davis mocht na een gemakkelijk gegeven strafschop aanleggen. De routinier schoot, tot opluchting van heel Nederland, hoog over.

Ronald Koeman paste vijf minuten later zijn eerste wissel toe. Marten de Roon, die geel op zak had, moest het veld ruimen voor Davy Pröpper. Of Koeman dat deed uit ontevredenheid, of omdat hij wilde voorkomen dat De Roon rood pakte, was onduidelijk.

Na rust was Nederland heer en meester, maar de juiste eindpass ontbrak. Het was duidelijk dat Oranje het EK koste was koste wilde veiligstellen en daarvoor was een punt voldoende. De ploeg van Ronald Koeman zette daarom weinig druk naar voren en controleerde de wedstrijd. Bij Noord-Ierland ontbrak het aan de kunde om een slotoffensief in te zetten.

Het goede nieuws van de 0-0 eindstand is dat Nederland voor het eerst sinds 2012 naar een EK gaat. Toch lijkt de kans om groepswinnaar te worden met het gelijkspel verkeken.