Vlag van Nederland

Met een hattrick schoot Georginio Wijnaldum vandaag alle schroom van zich af. Het waren heftige dagen voor de aanvoerder van Oranje van vanavond. Het racisme van afgelopen weekend hing als een schaduw over het duel heen.

Wijnaldum kreeg gisteren veel positieve reacties op zijn persconferentie. Hij pakte zijn moment en sprak zich duidelijk uit tegen de racistische uitingen: “Gisteren was een dag voor iedereen. Een eyeopener, ik heb alleen gezegd wat ik voelde. Vandaag wilde ik alles geven wat ik heb. En daar komen dan drie goals uit en dat is mooi.”

Hij vervolgt: “Ik had een podium waardoor ik wellicht wat meer mensen kan bereiken en heb het gedaan puur uit mijn gevoel. Ik ben geen held, maar heb gewoon gezegd van wat meerdere mensen denken. Als voetballer heb je een stem die wellicht wat groter is, een groter podium. Ik hoop dat het aangekomen is. Ik vond dat het gezegd moest worden.”

Tijdens de wedstrijd kon Wijnaldum het wel loslaten:”Misschien alleen na het vieren van de eerste goal. Het was misschien een statement. Je wil toch dat er verandering komt. Het is een probleem van heel de wereld, laten we proberen het in ieder geval in Nederland aan te pakken, zodat het hier niet meer gebeurt.”

Lees meer over: