Het EK was al veiliggesteld, dus de wedstrijd tegen Estland deed er niet meer toe. Toch was het zaak voor Oranje om te laten zien dat het thuishoort op dat toernooi – helemaal na de bloedeloze 0-0 tegen Noord-Ierland. Gelukkig maakte de ploeg van Ronald Koeman geen fout en werd Estland met 5-0 opzij gezet. Tijd om de rapportcijfers uit te delen!

Jasper Cillessen: 6,5

De doelman had weinig te doen en kwam dus niet in de problemen. Cillessen vloog één keer door de lucht, maar het afstandsschot van de Esten vloog naast. Verder bracht hij in de slotseconden van de wedstrijd redding op de enige kans van Estland.

Quincy Promes: 7

De verrassende rechtsback van dienst, maar in de praktijk was Promes voorin te vinden. De aanvaller leverde onder andere de assist op het eerste doelpunt van Georginio Wijnaldum. Promes als wingback is een mooie optie wanneer Oranje zwakke landen treft.

Matthijs de Ligt: 7

De focus lag gisteravond niet op de verdediging, maar als Estland er een keer gevaarlijk uitkwam was De Ligt aanwezig om orde op zaken te stellen. Een prima en zorgeloze wedstrijd voor de verdediger.

Nathan Aké: 8

Het zijn grote schoenen om te vullen, maar Aké deed het uitstekend als vervanger van Virgil van Dijk. Verdedigend stond de Bournemouth-speler prima en ook zijn inspeelpasses waren zuiver. Geheel in stijl van Virgil pikte Aké een doelpunt met het hoofd mee.

Patrick van Aanholt: 6,5

Daley Blind kreeg gisteren rust en daarom mocht Van Aanholt het op de linksbackpositie laten zien. De Crystal Palace-verdediger toonde zich in de combinaties een prima vervanger en had zelfs wat doelpogingen. Helaas misten die schoten zuiverheid. Na rust kwam hij minder in het spel voor.

Davy Pröpper: 6

Niet Donny van de Beek, maar Davy Pröpper was de vervanger voor de geschorste Marten de Roon. Pröpper vulde zijn rol aardig in en wist geregeld de ruimte te vinden. Verder viel hij nauwelijks op.

Frenkie de Jong: 7

Niet de allerbeste wedstrijd van Frenkie in Oranje-shirt, die soms niet stond op te letten en een paar keer onnodig van de bal werd gezet. Daar stonden zijn zuivere passes en welbekende rushes tegenover, waardoor De Jong wederom positief opviel in het aanvalsspel van het Nederlands elftal.

© Pro Shots

Georginio Wijnaldum: 8,5

Uiteraard de absolute smaakmaker van het Nederlands elftal. De Oranje-aanvoerder was ongrijpbaar en beloonde zijn uitstekende optreden met een hattrick. Ook naast het veld toonde Gini zich een ware captain, door samen met De Jong een prachtig statement te maken tegen racisme.

Calvin Stengs: 6

Het was duidelijk dat debutant Calvin Stengs zich graag wilde laten zien in Oranje-shirt, maar in combinaties met zijn ploeggenoten was hij ongelukkig. Daar stond tegenover dat de rechtsbuiten een aantal goede mogelijkheden kreeg om te scoren. Zijn pogingen misten zuiverheid.

Luuk de Jong: 5,5

Bij afwezigheid van Ryan Babel mocht De Jong het een keer vanaf de start proberen, maar hij kon zijn weg niet vinden in het overvolle centrum van Estland. De Sevilla-aanvaller verprutste een enorme kopkans en kwam verder amper in het spel voor. In de tweede helft werd hij gewisseld voor Wout Weghorst.

Memphis Depay: 8

Na Wijnaldum de beste man aan Oranje-zijde. Estland wist zich geen raad met de knappe dribbels en passes van de Olympique Lyon-aanvaller. Memphis bekroonde zijn glansrijke optreden niet met een doelpunt, maar leverde wel de assist op het doelpunt van Aké. De aanvaller ging er in de rust af voor Myron Boadu.

Myron Boadu: 7,5

Het debuut van Boadu was indrukwekkender dan dat van zijn teamgenoot Stengs. De AZ-aanvaller had prima acties in huis en combineerde er lustig op los. Zo’n debuut is niet compleet zonder een doelpunt en dat kwam er dan ook. Boadu tikte bekeken binnen, maar ook de geniale assist van Kevin Strootman mag niet vergeten worden.