Hij heeft zijn keepershandschoenen inmiddels al enige tijd aan de wilgen gehangen, maar toch mocht Oranje-doelman Edwin van der Sar gisteren nog een prijs in ontvangst nemen.

Op het NOC*NSF sportgala reikte oud-zwemmer Pieter van den Hoogeband hem de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs uit. Zelf kreeg Van den Hoogeband die award een jaar eerder.

Edwin van der Sar verdedigde 130 interlands het doel van Oranje voor hij de natonale garde verliet. Daarna maakte hij nog een paar seizoenen furore bij Manchester United. Zijn carrière eindigde met een dieptepunt door het verliezen van de Champions League tegen Barcelona, al had hij de cup met de grote oren in 1995 en 2008 al een keer gewonnen. Voor hij zijn loopbaan afsloot bij United, kwam Van der Sar in actie voor Ajax, Juventus en Fulham.

Oranje-collega’s Johan Cruijf en Ruud Gullit kregen de oeuvreprijs van het NOC*NSF ook al eens uitgereikt. “Het is een mooie erkenning en bekroning dat je in zo’n mooi rijtje mag plaatsnemen,” aldus van der Sar in een reactie.

Hieronder een compilatiefilmpje met een aantal mooie saves van de voormalig Oranje-keeper, opdat wij niet vergeten.