Oranje heeft zijn eerste overwinning op het EK2020 binnen! Nederland – Oekraïne eindigde in 3-2. Het Nederlands elftal domineerde de wedstrijd, maar de Oekraïeners beten van zich af. Toch had Oranje na een eerste helft met grote kansen voor Denzel Dumfries, Wout Weghorst en Georginio Wijnaldum zeker op voorsprong moeten komen.

Na rust leek Oranje Oekraïne vroeg de das om te doen, na doelpunten van eerst Georginio Wijnaldum en kort daarna één van spits van dienst Wout Weghorst.

Oranje dacht eenvoudig op de overwinning af te stevenen, maar Oekraïne maakte vanuit het niets de aansluitingstreffer. Dat was een hele mooie: aanvaller Andriy Yarmolenko krulde de bal buiten bereik van Maarten Stekelenburg. En het werd nog erger, want even later kopte Roman Yaremchuk binnen vanuit een vrije trap. En toen stond het ineens weer gelijk.

Daar eindigde deze verhitte avond gelukkig niet. Invaller Nathan Aké bewees zijn waarde met een mooie voorzet op Dumfries in de slotfase van de wedstrijd. De wingback, die een topwedstrijd speelde, kopte binnen en dompelde Nederland alsnog in feestvreugde.

Nu de stofwolken zijn gaan liggen beleeft Oranje dus een heerlijke EK-start. De ploeg van Frank de Boer staat nu op de tweede plek in Poule C, na Oostenrijk. Het Alpenland is aanstaande donderdag de tegenstander in de Johan Cruijff ArenA (21:00).