Vlag van Nederland

Van Nistelrooy is topscorer van het decenniumDe dagen als Oranje-speler lijken voor Ruud van Nistelrooy geteld, maar de topspits krijgt nog wel een illustere titel opgespeld: topscorer van het decennium. Een Duits onderzoeksbureau zocht uit wie er de afgelopen tien jaar het meest scoorde op onder andere WK’s en in Europese topduels. Onze eigen ‘Van the Man’ dook daarbij als winnaar op.

In dienst van clubs als Manchester United en Real Madrid, maar natuurlijk ook in Oranje-shirt, maakte Van Nistelrooy vanaf de eeuwwisseling liefst 86 goals. Hij blijft daarmee goaltjesdieven als Thierry Henry (85) en Didier Drogba (83) voor. De WK-topscorer allertijden, Miroslav Klose, staat op een vierde plaats (81 doelpunten).

De 35-jarige Van Nistelrooy lijkt zijn carrière af te sluiten bij Malaga (nummer zes in de Spaanse competitie). De kans lijkt daarom klein dat onze bondscoach de aanvaller nog meeneemt naar het EK. Daarmee vervliegt voor de Brabander ook de mogelijkheid om het Oranje-record van Patrick Kluivert (40 doelpunten) te verbreken. Van Nistelrooy zelf bleef steken op 34 doelpunten.

Bert van Marwijk nam Van Nistelrooy voor het laatst op in het Nederlands elftal tijdens de kwalificatiereeks. Hij werd toen als vervanger opgeroepen voor de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar. De spits maakte in de dubbele ontmoeting met Hongarije zijn vooralsnog laatste Oranje-doelpunt.

Lees meer over: