Nu de winterspelen achter de rug zijn richt de aandacht van de sportwereld zich op het wereldkampioenschap voetbal dat dit jaar in Qatar zal worden gehouden. Wat zijn de kansen van Oranje om er met de hoofdprijs vandoor te gaan? En hoe denken de bookmakers daar precies over? We gaan dit alles in dit artikel bespreken, lees dus snel verder!

De aanloop

Op het laatste WK was Oranje er niet bij. Ook nu was de kwalificatie vrij moeizaam, maar uiteindelijk plaatsten de Nederlandse voetballers zich toch voor het eindtoernooi. Oranje hoort op dit moment echter zeker niet tot de favorieten. Die rol is weggelegd voor Frankrijk en Brazilië. Zoals eigenlijk op elk toernooi hoort ook Duitsland bij de favorieten, en we mogen ook België, Spanje, Italië en Engeland niet vergeten. Op 1 april aanstaande zal de loting voor het toernooi plaatsvinden en dan weten we bij welke landen het Nederlands elftal in de poule zit.

De omstandigheden

Dit jaar wordt het WK in november/december georganiseerd, omdat het in de zomer te heet is in Qatar. Toch zullen de omstandigheden op het veld waarschijnlijk warmer zijn dan veel voetballers gewend zijn. Dit zou de kansen kunnen vergroten voor teams die gewend zijn om in warme omstandigheden te voetballen.

De kansen

Ondanks dat Oranje niet tot de topfavorieten wordt gerekend, kunnen we stellen dat er wel degelijk een goede kans is dat ze de poulefase goed doorkomen en hoge ogen gooien. Daarbij moeten we natuurlijk wel hopen dat de spelers gezond en fit blijven en niet te maken krijgen met (slepende) blessures.

Met een geroutineerde bondscoach als Louis van Gaal, en sterspelers zoals Frenkie de Jong, Memphis Depay en Gini Wijnaldum in de selectie zullen veel tegenstanders het Nederlands elftal toch liever ontlopen.

De bookmakers

Op dit moment zijn de bookmakers van mening dat Oranje als achtste staat genoteerd op de lijst met favorieten. Daarmee schatten ze Nederland hoger in dan de plaats op de wereldranglijst van de FIFA doet vermoeden. Op die lijst staat oranje namelijk op de tiende plaats.

Mocht je vermoeden dat Nederland toch weleens heel ver zou kunnen komen op het toernooi, dan kun je daar via een weddenschap wellicht een leuk bedrag mee verdienen. Houd dan ook de komende periode de websites van de bookmakers in de gaten, want kanshebbers en odds blijven aan verandering onderhevig. Raakt er een belangrijke speler geblesseerd, vallen de resultaten van oefenwedstrijden mee of juist tegen, dan kunnen de odds zomaar veranderen.

De spanning

Wat in het buitenland al jaren een zeer populaire bezigheid is, is het wedden op de uitslag van sportwedstrijden, zo ook voor het voetbal. Waar we in Nederland vaker met een groepje vrienden of collega’s een kleine weddenschap opzetten waarbij de winnaar er met de inleg vandoor gaat, doet men dat in het buitenland meestal bij officiële organisaties.

Sinds oktober 2021 heeft de Kansspelautoriteit echter een aantal vergunningen uitgegeven aan enkele gokbedrijven. Zij mogen nu net als de TOTO online weddenschappen aanbieden. Meer informatie hierover vind je op sportweddenschappen bij time2play. Door een weddenschap af te sluiten kan het voetbal kijken nog een extra element van spanning met zich meebrengen.

Online wedden

Wedden op het WK voetbal in Qatar is dus eindelijk legaal in Nederland. Tenminste, voor volwassenen. Je kunt via meerdere Nederlandse aanbieders een weddenschap afsluiten. Dit zijn allemaal betrouwbare bedrijven die voldoen aan de regels van de Kansspelautoriteit. Hiervoor moet je een casino-account aanmaken, jezelf legitimeren en geld op je account zetten. Dat is alles wat er nodig is om aan de slag te gaan.

Voordat je een weddenschap afsluit moet je uiteraard wel goed kijken wat de kansen zijn die je krijgt ten opzichte van je inzet. Het feit dat Oranje niet als topfavoriet geldt zal duidelijk betere odds opleveren dan wanneer ze dat wel zouden zijn. Je kunt niet alleen wedden op wie het toernooi gaat winnen, maar ook per wedstrijd iets inzetten. Daarnaast is het bijvoorbeeld mogelijk om te wedden op welk team als eerste scoort, welke speler zal scoren, etc.

Het is uiteraard wel van belang dat je niet meer geld inzet dan dat je kunt missen. Daarom heeft de Kansspelautoriteit diverse regels en adviezen opgesteld voor bedrijven en consumenten. Zo moet een aanbieder van online weddenschappen duidelijke informatie geven over gokproblemen en het gedrag van de klanten monitoren en zo nodig ingrijpen.

Conclusie

Of het Oranje lukt om de beker mee naar huis te brengen zullen we pas in december 2022 weten. Tot die tijd zullen we het moeten doen met de oefenwedstrijden en het volgen van de geselecteerde spelers. Om nog wat spanning aan het evenement toe te voegen kun je via sportweddenschappen je kansen beproeven en wie weet ga jij er met de hoofdprijs vandoor!