Vlag van Nederland

Als de kalkoen op is en iedereen de kater van oud en nieuw uitgeslapen heeft, gaat de KVNB zich bekommeren om de ‘zaak’ Douglas. De KNVB zal dan dispensatie aan gaan vragen bij de FIFA in de hoop dat de Twente-speler beschikbaar is voor het aankomende EK in Polen en Oekraïne.

De Braziliaan slaagde onlangs voor de inburgeringscurus en kreeg een Nederlands paspoort. De FIFA heeft echter als regel dat een speler minimaal vijf jaar in zijn nieuwe land moet wonen om in aanmerking te komen voor het nationale team. Bij Douglas is dat pas in augustus volgend jaar het geval en daarom zou hij niet in aanmerking komen voor het EK. Daarom gaat de KNVB nu dus dispensatie aanvragen. Of het gaat lukken is de vraag: “Over het algemeen houden ze wel vrij hard vast aan de regels in deze. Maar niet geschoten is altijd mis”, stelt KNVB-directeur Bert Van Oostveen in het AD. In januari en februari is hij zelf bij de FIFA op bezoek.

Bondscoach van Marwijk gaf in een eerder stadium aan de neutralisatie van Douglas toe te juichen omdat hij zo weer een extra keuze krijgt in zijn niet al te grote verdedigerskweekvijver.

Of Douglas überhaupt tot en met de zomer in Nederland blijft is nog maar de vraag. Er is interesse van verschillende buitenlandse clubs en Douglas heeft gezegd open te staan voor een stapje hogerop. Mocht hij deze winter nog vertrekken komt de Braziliaan volgens de regels van de FIFA niet in aanmerking voor het Nederlands elftal.

Lees meer over: , ,