Een WK in de winter, het idee is nog altijd wennen. Toch gaat het er komende winter van komen, met het WK in Qatar, dat in november en december van dit jaar gehouden wordt in het oliestaatje.

Maar wat zijn nou eigenlijk de kansen van Oranje op het WK en welke Toto tips kunnen we geven voor de grote favoriete op de WK-titel? In dit artikel bespreken we de sterke en minder sterke punten van Oranje en zoeken we naar redenen waarom Oranje zeker kans maakt op WK-winst.

De kracht van Oranje

In tegenstelling tot het verleden ligt de kracht van dit Nederlands elftal nu eens niet voorin. Johan Cruijff, Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert, Ruud van Nistelrooij en meer recent Arjen Robben en Robin van Persie. Altijd had Oranje aanvallers van wereldniveau. Dat is in de huidige selectie anders.

De kracht van dit Oranje ligt namelijk vooral achterin, waar het dringen is om een plekje in de basis. Virgil van Dijk is aanvoerder van Liverpool, dat de laatste jaren één van de beste clubs van de wereld is. Van Dijk wordt momenteel dan ook gezien als één van de beste verdedigers van de wereld en is als aanvoerder van Oranje ook een vaste waarde voor bondscoach Louis van Gaal.

Daarnaast werd Stefan de Vrij vorig jaar nog uitgeroepen tot beste verdediger van de Serie A. Een competitie die toch bekend staat om z’n goede verdedigers. De Vrij kende een iets minder afgelopen seizoen, maar liet bij Inter nog altijd zien een meer dan goede verdediger te zijn.

Matthijs de Ligt stapte enkele jaren terug als supertalent over van Ajax naar Juventus. Daar had hij wel wat aanpassingsproblemen, maar inmiddels is hij uitgegroeid tot een absolute sterkhouder. Zijn opvolger bij Ajax, Jurriën Timber klopt echter ook op de deur en dan moeten we ook Nathan Aké nog benoemen. Sowieso al vijf spelers voor maximaal drie posities dus. Het wordt dus dringen achterin.

De twijfels bij Oranje

Waarom Oranje ondanks al die kracht in de verdediging toch niet direct tot de grootste kanshebbers behoort dit WK ligt in de andere linies van het elftal. Als eerste de doelman, waar Van Gaal nog een beetje zoekende is en er momenteel geen wereldtoppers voor handen zijn. Justin Bijlow lijkt de eerste doelman te zijn, maar is vrij vaak geblesseerd. Achter hem strijden Mark Flekken en Jasper Cillessen om een plek, ook geen weelde dus. Dé reden waarom Oranje bij een Bet365 Review niet als grootste kanshebber uit de bus zou komen.

Op het middenveld stond het met Wijnaldum en Frenkie de Jong ook vrij aardig, maar Wijnaldum speelde afgelopen seizoen maar weinig bij zijn club PSG. Het is dus een beetje zoeken wie er naast Frenkie op het middenveld moet staan. Davy Klaassen, Steven Berghuis, Marten de Roon, Teun Koopmeiners en Ryan Gravenberch lijken de kanshebbers.

Op de rechterflank staat Denzel Dumfries en dat zal ook wel zo blijven. Hij ontwikkelde zich prima bij Internazionale en kan die vorm hopelijk doorzetten. De onverzettelijkheid van Dumfries is een absolute kracht in dit Oranje. Links strijden de sterk voetballende Daley Blind en pitbull Malacia om een plek.

Voorin tenslotte lijkt het er steeds meer op dat Steven Bergwijn en Memphis Depay samen het spitsenduo moeten gaan vormen. Ze vullen elkaar goed aan en komen beide regelmatig tot scoren. Vooral Depay weet het net de laatste jaren veelvuldig te vinden.

Bondscoach Louis van Gaal

Misschien wel de allergrootste kracht van dit Oranje is bondscoach Louis van Gaal. De bondscoach wist Oranje in 2014 totaal onverwacht naar een derde plaats te loodsen en staat erom bekend dat hij uitstekend een team kan kneden.

Hij heeft naar eigen zeggen nog nooit zo’n sterk team gehad als nu. Kan hij met zijn laatste kunstje stunten komende winter in Qatar?