Dankzij de goede prestaties onder bondscoach Louis van Gaal is Nederland groepshoofd bij de loting voor de EK-kwalificatie in aanloop naar het EK 2024 op 9 oktober aanstaande. Het toernooi zal in de juni en juli van dat jaar in Duitsland gehouden worden.

Nederland kan uit pot 2 nog enkele grote landen treffen. Door hun matige prestaties de laatste tijd zitten onder meer Engeland en Frankrijk namelijk in pot 2. Met name Engeland kende een erg matige Nations League campagne. Zij degradeerden zelfs vanuit de A-league.

Tijdens de loting in Frankfurt op 9 oktober as. worden de 53 landen verdeeld over tien potten. Daarvan zijn er zeven poules van vijf en drie van zes landen. De nummers één en twee plaatsen zich voor het EK, de beste nummers drie plaatsen zich voor de play-offs, samen met de Nations League-finalisten. Duitsland is als gastland automatisch geplaatst en Rusland ontbreekt vanwege de oorlog in Oekraïne.

De landen die de Final Four van de Nations League spelen, naast Nederland zijn dat Spanje, Italië en Kroatië, zullen sowieso in een poule van vijf landen komen.

Potindeling voor de loting EK-kwalificatie:

Pot 1: Nederland, Kroatië, Spanje, Italië, Denemarken, Portugal, België, Hongarije, Zwitserland en Polen
Pot 2: Frankrijk, Oostenrijk, Tsjechië, Engeland, Wales, Israël, Bosnië-Herzegovina, Servië, Schotland en Finland
Pot 3: Oekraïne, Albanië, Noorwegen, Slovenië, Ierland, IJsland, Montenegro, Roemenië, Zweden en Armenië
Pot 4: Georgië, Griekenland, Turkije, Kazachstan, Luxemburg, Azerbeidzjan, Kosovo, Bulgarije, Faeröer en Noord-Macedonië
Pot 5: Slowakije, Noord-Ierland, Cyprus, Belarus, Litouwen, Gibraltar, Estland, Letland, Moldavië en Malta
Pot 6: Andorra, San Marino en Liechtenstein