Ronald Koeman heeft de definitieve selectie van het Nederlands elftal bekendgemaakt voor de laatste twee EK-kwalificatieduels later deze maand. Jorrel Hato is de grote verrassing in de selectie. Koeman roept de zeventienjarige verdediger van Ajax voor het eerst op. Ook Jerdy Schouten zit bij de selectie. Nederland besluit de kwalificatiereeks voor het EK van 2024 met een thuiswedstrijd tegen Ierland op 18 november en een uitduel met Gibraltar op 21 november. Eén zege volstaat voor een EK-ticket.

Hato behoorde niet tot de voorselectie, maar zit nu dus wel bij het definitieve keurkorps, dat uit 25 spelers bestaat. De tiener, die pas in maart zijn achttiende verjaardag viert, speelde tot dusver 31 officiele duels voor Ajax. Van de voorselectie zijn Matthijs de Ligt (Bayern München), Ian Maatsen (Chelsea), Nick Olij (Sparta Rotterdam) en Micky van de Ven (Tottenham Hotspur) afgevallen. Bij De Ligt en Van de Ven komt dat door een blessure.

Schouten maakte in juni 2022 zijn interlanddebuut onder Louis van Gaal, waarna hij uit beeld raakte. Bij PSV maakt de middenvelder dit seizoen een sterke indruk en dat leidt nu tot een plek in de Oranje-selectie. Ook Cody Gakpo (Liverpool) en Teun Koopmeiners (Atalanta) zijn opgenomen in de definitieve selectie. Zij ontbraken in de voorselectie, omdat ze op dat moment pas net teruggekeerd waren van een blessure.

Het Nederlands elftal komt maandag 13 november in Zeist bijeen om zich voor te bereiden op de laatste twee speeldagen. Vanwege de aanstaande verbouwing van het Victoria Stadium, het nationale en enige stadion van Gibraltar, wijkt de gastheer uit naar het Portugese Estádio Algarve in Faro-Loulé. Beide wedstrijden beginnen om 20.45 uur (Nederlandse tijd).

Nederland kan zich in het thuisduel met Ierland verzekeren van deelname aan het EK. Het heeft nog maximaal drie punten nodig, en heeft daar ook nog een wedstrijd tegen Gibraltar voor. Dat duel staat drie dagen later op het programma. Zelfs als Nederland van zowel Ierland als Gibraltar verliest, is rechtstreekse kwalificatie mogelijk. Griekenland, dat evenveel punten heeft maar wel een wedstrijd meer, moet dan in zijn laatste groepsduel van Frankrijk verliezen.

Dit is de definitieve selectie van Oranje

Keepers: Justin Bijlow (Feyenoord), Mark Flekken (Brentford) en Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion).

Verdedigers: Nathan Aké (Manchester City), Daley Blind (Girona), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (Internazionale), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Quilindschy Hartman (Feyenoord), Jorrel Hato (Ajax) en Stefan de Vrij (Internazionale).

Middenvelders: Tijjani Reijnders (AC Milan), Teun Koopmeiners (Atalanta), Marten de Roon (Atalanta), Jerdy Schouten (PSV), Xavi Simons (RB Leipzig), Joey Veerman (PSV) en Mats Wieffer (Feyenoord).

Aanvallers: Steven Bergwijn (Ajax), Cody Gakpo (Liverpool), Brian Brobbey (Ajax), Calvin Stengs (Feyenoord), Donyell Malen (Borussia Dortmund) en Wout Weghorst (TSG Hoffenheim).