Patrick Roest heeft bij de WK afstanden in Calgary zijn wereldtitel op de 5000 meter geprolongeerd. De 28-jarige Nederlander was in de Olympic Oval in Canada met 6.07,28 de beste. Zilver was er net als vorig jaar voor de Italiaan Davide Ghiotto die tot 6.08,61 kwam. Het brons ging naar de Noor Sander Eitrem.

Roest was op voorhand de grote favoriet voor goud. Hij had dit seizoen alle wedstrijden op de 5000 meter gewonnen waaraan hij deelnam en was de titelverdediger. Op de afstand werd hij ook Europees én Nederlands kampioen. “Vorig jaar won ik die titel nadat ik er lang op had moeten wachten, en nu twee keer op rij is genieten”, zei Roest bij de NOS.

Roest prolongeert wereldtitel op 5000 meter

“Ghiotto reed een goede tijd, maar de laatste rondetijden liepen op. Ik moest rustig blijven en mijn rit goed naar huis rijden. Het was mooi vlak, een perfect raceplan. Ik zit goed in mijn vel en geniet van het schaatsen. Bij zo’n wedstrijd komt een hoop spanning kijken. Als je verstandig rijdt, weet je dat je kunt winnen. Ik hoop ook een mooie 10 kilometer te kunnen laten zien, maar die afstand blijft lastig.”

Chris Huizinga werd donderdag met 6.15,04 zevende. Marcel Bosker eindigde met 6.23,87 als vijftiende. Er deden twintig schaatsers mee aan de 5000 meter. De wereldtitel in Calgary is de vierde in totaal voor Roest. In 2021 en 2023 maakte hij deel uit van de gouden achtervolgingsploeg. Dit jaar zal hij die discipline niet rijden, uit onvrede over het beleid van bondscoach Rintje Ritsma. Wel rijdt hij zondag de 1.500 en 10.000 meter.

Eerder op de dag kroonde Irene Schouten zich tot wereldkampioen op de 3000 meter. Het was haar eerste WK-goud op die afstand.