Femke Kok heeft bij de wereldkampioenschappen afstanden in Calgary haar wereldtitel op de 500 meter geprolongeerd. De 23-jarige Nederlandse troefde in de Olympic Oval met 36,83 Kim Min-sun uit Zuid-Korea en de Amerikaanse Kimi Goetz af. Haar oude record stond op 36,96.

Kok was de enige schaatsster die onder de 37 seconden bleef. Ze reed in de slotrit zowel de snelste opening (10,3 seconden) als de snelste ronde (26,5 seconden). Kok hield Kim Min-Sun maar liefst 36 honderdsten achter zich (37,19) en Goetz eindigde op 37,21.

Kok prolongeert wereldtitel op 500 meter

 “Zo’n opluchting, toen ik over de finish kwam en het ging zo hard. Met die tijd ben ik echt megablij”, reageerde ze opgetogen bij de NOS over het Nederlands record. Ze was nog nooit zo snel weg als met de opening van 10,31 op de Olympic Oval in Canada. “Ik weet niet eens hoe ik de buitenbocht heb gereden. Ik was alleen maar bezig met dat ik dicht bij Kimi Goetz moest blijven.”

Kok werd vorig jaar bij de WK in Heerenveen voor het eerst wereldkampioen op het kortste nummer van het langebaanschaatsen en deed dat als eerste Nederlandse. Ze noemde haar eerste wereldtitel vorig jaar de mooiste. “Een vol Thialf met mijn familie er ook bij. Die is er nu niet, maar heeft op de bank vast meegeleefd. Er was nu meer druk, maar ik heb laten zien dat ik daar mee om kan gaan.”

Kok werd in 2021 als tweede op de WK. Kok won eerder dit jaar de Europese titel op de 500 meter. Voor Kok was de 500 meter haar enige kans op een wereldtitel. De Nederlandse had zich niet gekwalificeerd voor de 1.000 meter en wilde vrijdag niet als slotrijdster meedoen aan de teamsprint. Jutta Leerdam werd met 37,42 zesde. Marrit Fledderus reed 37,61 en werd bij haar WK-debuut achtste.