Femke Bol heeft zondag haar wereldrecord op de 400 meter aangescherpt tijdens de NK indoor in Apeldoorn. De 23-jarige atlete stopte de klok na twee rondes op de tartanbaan van het uitverkochte Omnisport op 49,24 seconden. Dit was twee honderdsten sneller dan haar vorige record van 49,26, dat ze een jaar geleden tijdens de NK indoor in Apeldoorn vestigde, waarmee ze het 41 jaar oude wereldrecord van de Tsjechische Jarmila Kratochvilova verbrak.

Bol veroverde met haar recordtijd voor de vijfde keer de nationale titel op de 400 meter indoor. Lieke Klaver eindigde vorig jaar als tweede met een persoonlijk record van 50,10 seconden. Deze winter heeft Bol haar goede vorm al twee keer eerder laten zien met toptijden. Begin februari opende ze haar seizoen in Metz met 49,69 seconden, een week later in Liévin noteerde ze 49,63 seconden. De Nederlandse is dit jaar de enige atlete ter wereld die de 400 meter indoor onder de 50 seconden heeft gelopen.

Bol scherpt wereldrecord 400 meter indoor aan

Hoewel Bol nog ver verwijderd is van het wereldrecord op de 400 meter outdoor, dat sinds 1985 op naam staat van de Oost-Duitse Marita Koch (47,60 seconden), heeft ze wel een persoonlijk record van 49,44 seconden. Op de 400 meter horden, die alleen outdoor wordt gelopen, is Bol met 51,45 seconden de op één na snelste vrouw ooit, achter de Amerikaanse Sydney McLaughlin (50,68 seconden).

Bol heeft haar zinnen gezet op de wereldtitel indoor op de 400 meter tijdens de WK in Glasgow begin maart. Deze titel ontbreekt nog op haar almaar groeiende erelijst. Twee jaar geleden in Belgrado behaalde ze wel zilver, maar moest ze de topatlete Shaunae Miller-Uibo uit de Bahama’s voor zich dulden.