In een reeks van keepers, verdediging, middenveld naar de aanval, kijken we wie er waarschijnlijk zullen meegaan of toch net buiten de boot gaan vallen.

Van de verdedigers zijn Van Bronckhorst (Feyenoord), Mathijsen (HSV), Heitinga (Everton) en Van der Wiel (Ajax) wel zeker van hun reis naar Zuid-Afrika. Giovanni van Bronckhorst als ervaren linksback, aanvoerder en actief sinds Euro 2000. Niet geheel onomstreden Joris Mathijsen belangrijk en goed in HSV, maar heeft menig Nederlander nog niet kunnen overtuigen. Johnny Heitinga is sinds zijn overstap naar Everton weer goed in vorm, van belang voor zijn club in een grote competitie. Gregory van der Wiel vaste rechtsback bij Ajax, tegenwoordig ook bij Oranje.

De verdediging van Oranje op het WK2010: Van Bronckhorst – Heitinga, Mathijsen en Van der Wiel. Wie blijven er dan over?

Braafheid (Celtic), Ooijer (PSV) en Vlaar (Feyenoord). En het is vooral spannend voor die laatste twee. Edson Braafheid is op aanraden van de bondscoach ingegaan op een tijdelijke overstap van Bayern München naar Celtic. Braafheid, een degelijke verdediger die in een grote competitie speelt. Die gaat mee.

Dan André Ooijer al jaren van vaste waarde in Oranje, niemand zal zijn spel in Oranje als slecht bestempelen, maar de laatste tijd bij PSV is hij niet in vorm en staat dan ook geregeld niet in de basis. Voor bondscoach Bert van Marwijk een signaal om hem te waarschuwen, hij zal moeten spelen wil hij kans maken op een plek in Oranje. Helaas voor André raakt hij dit weekend geblesseerd en is het dus echt de vraag of hij spoedig hersteld en of de bondscoach geduld met hem heeft.

En Ron Vlaar stond 5 jaar geleden al eens in Oranje, maar raakte daarna door blessures aan de kant, nu is hij terug én in vorm. Zonder Vlaar stond Feyenoord heel anders in de ranglijst. De bondscoach is gecharmeerd van Ron, de rest van Nederland ook. Of hij de voorkeur gaat krijgen boven Joris Mathijsen? Waarschijnlijk niet.

We tellen er 7, meestal is er een dubbele bezetting, 8 man dus. Zal uiteindelijk Khalid Boulahrouz nog meegaan, zijn we Dirk Marcellis ook al weer vergeten? Of wie weet wel Tim de Cler of Mario Melchiot? Iemand andere suggesties?